Livestream

Livestream
Sunday, November 19, 2017, 03:00 PM EST (UTC-5) / 10:00 PM EET (UTC+2) – Richard Strauss: Don Juan, & Burleske in D minor for piano and orchestra | Johannes Brahms: Symphony No.2 in D major – Bertrand Chamayou, Detroit Symphony Orchestra, Fabien Gabel – Live on Livestream

Friday, November 29, 2013

Gaetano Donizetti: "Eccola!" (The Mad Scene, Lucia di Lammermoor) - Joan Sutherland, Richard Bonynge

Gaetano Donizetti (29 Νοεμβρίου 1797 - 8 Απριλίου 1848)

Επέτειος της γέννησής του

Η Joan Sutherland ερμηνεύει την άρια "Eccola!" στην περίφημη «Σκηνή της τρέλας», από την όπερα του Γκαετάνο Ντονιτζέτι "Lucia di Lammermoor"♪ "Eccola!" (The Mad Scene, Lucia di Lammermoor)

The Elizabethan Sydney Orchestra
Διευθύνει ο Richard Bonynge

Sydney Opera House, 1986

(HD 720p)

Thursday, November 28, 2013

Johann Sebastian Bach: Flute Sonata in B minor - Musica ad Rhenum

Η Σονάτα για φλάουτο και «υποχρεωτικό» τσέμπαλο σε Σι ελάσσονα είναι ένα από τα εκτενέστερα και από τα πλέον μεγαλεπήβολα κομμάτια μουσικής δωματίου που έγραψε ποτέ ο Bach. Συνδυάζοντας την τεκμηριωμένη ιστορική προοπτική με ένα ζωντανό καλλιτεχνικό πνεύμα, οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπαρόκ ομάδα Musica ad Rhenum ερμηνεύουν το έργο υποδειγματικά.Johann Sebastian Bach (1685-1750)

♪ Flute Sonata in B minor, BWV 1030 (1736-1737)

i. Andante
ii. Largo e dolce
iii. Presto

Musica ad Rhenum:
Jed Wentz, traverso
Job ter Haar, baroque cello
Michael Borgstede, harpsichord

29 Ιανουαρίου 2012

(HD 720p)

Wednesday, November 27, 2013

Pyotr Ilyich Tchaikovsky / Mikhail Pletnev: Andante Maestoso from The Nutcracker Suite - Irina Lankova

Η Irina Lankova ερμηνεύει το Andante Maestoso από τον «Καρυοθραύστη» του TchaikovskyPyotr Ilyich Tchaikovsky / Mikhail Pletnev

♪ Andante Maestoso from The Nutcracker Suite

Irina Lankova, piano

2012

(HD 720p)

Tuesday, November 26, 2013

Bernard Buffet: Les instruments de musique, 1961

Bernard Buffet (1928-1999): Les instruments de musique, 1961

Saturday, November 23, 2013

Johann Sebastian Bach: Partitas for Solo Violin – Gidon Kremer (New video, Full HD 1080p)

Σε αντίθεση με πολλούς από τους συναδέλφους του βιολονίστες, ο Γκίντον Κρέμερ μας προσφέρει έναν ισχυρό, ζωντανό και σχεδόν αισιόδοξο Μπαχ. Ένα πολύ προσωπικό όραμα που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Contrary to many of his fellow violinists, Gidon Kremer offers us a powerful, lively and almost sanguine Bach. A very personal vision that leaves no one indifferent.
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Partitas for Solo Violin


♪ Partita No.1 in B minor, BWV 1002 (1720)

i. Allemanda – Double
ii. Corrente – Double (Presto)
iii. Sarabande – Double
iv. Tempo di Borea – Double

♪ Partita No.2 in D minor, BWV 1004 (1717-1723)

i. Allemanda
ii. Corrente
iii. Sarabanda
iv. Giga
v. Ciaccona

♪ Partita No.3 in E major, BWV 1006 (1720)

i. Preludio
ii. Loure
iii. Gavotte en rondeau
iv. Menuet I
v. Menuet II
vi. Bourrée
vii. Gigue

Gidon Kremer, violin


St Nikolaus Church, Lockenhaus, 2001


Βίντεο υψηλής ευκρίνειας με υψηλή ποιότητα ήχου
High definition video with high quality audio

(Full HD 1080p)

Δημοσιεύτηκε στο Youtube για λογαριασμό του Blog: Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής (Faces of Classical Music)


Πρώτη δημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2013 – First publication: November 23, 2013
Νέα δημοσίευση (αναθεωρημένη): 7 Δεκεμβρίου 2014  – New publication (revised): December 7, 2014
Gidon Kremer: Back to Bach – A film by Daniel Finkernagel & Alexander Lück – Documentary, 2001

Montserrat Figueras - In Memoriam

Montserrat Figueras (15/3/1942 - 23/11/2011)

In Memoriam


Henri de Bailly (?-1637)

♪ La Folia, Yo Soy la Locura

Montserrat Figueras, soprano

Andrew Lawrence-King, arpa
Pedro Estevan, percusión

(HD 1080p)

Friday, November 22, 2013

Maurice Ravel: Tzigane - Emmy Storms, Lucas Vis

Μια εντυπωσιακή ερμηνεία με... ελληνικό encore!Maurice Ravel (1875-1937)

♪ Tzigane

Emmy Storms, violin

Nederlands Studenten Orkest
Διευθύνει ο Lucas Vis

De Doelen, Rotterdam, 21 Φεβρουαρίου 2012


(HD 1080p)


Η Ολλανδή Emmy Storms θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σολίστ του βιολιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεννημένη στις 22 Δεκεμβρίου του 1988, ξεκίνησε μαθήματα από τα πέντε της χρόνια ενώ στα οκτώ φοιτούσε στο Royal School of Music της Χάγης. Από το 2005 άρχισε να διακρίνεται σε διαγωνισμούς της πατρίδας της και γρήγορα ήρθε η διεθνής αναγνώριση. Στο εκπληκτικό video που έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε, την απολαμβάνουμε επί σκηνής να ξετυλίγει, συνοδεία ορχήστρας, τα δεξιοτεχνικά της χαρίσματα στην περίφημη σύνθεση Tzigane του Maurice Ravel. Μετά το φινάλε ακολουθεί θερμό χειροκρότημα και η Storms επιστρέφει στη σκηνή για να «κεράσει» τους θεατές με το καθιερωμένο encore. Συνήθως σε αυτά τα μέρη ο δεξιοτέχνης παίζει ή τα πιο δημοφιλή ή τα περισσότερο αγαπημένα του έργα, αυτά που αισθάνεται πιο «κοντά» και «βαθιά» στην ψυχή του. Η Storms οπλίζει λοιπόν της «φαρέτρα» της και εξαπολύει τα βέλη της αποδίδοντας το περίφημο σόλο: Τα ωραία του Τσιτσάνη. Παρατηρώντας να μάχεται με τις δοξαριές της διαπιστώνουμε την πολυπλοκότητα και το μεγαλείο της συνθετικής τέχνης του πραγματικά σπουδαίου δημιουργού. Το εκκωφαντικό χειροκρότημα που ακολουθεί εκφράζει το θαυμασμό του κοινού για τη σολίστ αλλά και την ποιότητα της επιλογή της.

Πηγή: ogdoo.gr

Thursday, November 21, 2013

Pablo Picasso: Girl with mandolin (Fanny Tellier), 1910

Pablo Picasso: Girl with mandolin (Fanny Tellier), 1910

Thursday, November 14, 2013

Manuel de Falla (23 Νοεμβρίου 1876 - 14 Νοεμβρίου 1946)

Manuel de Falla

Φάλια, Μανουέλ ντε- (Manuel de Falla, Κάδιξ, Ισπανία 1876 - Άλτα Γκράσια, Κόρδοβα, Αργεντινή 1946). Ισπανός μουσικοσυνθέτης και πιανίστας. Στα νεανικά του χρόνια αποδείχτηκε εργατικότατος σπουδαστής της μουσικής, σε μια εποχή κατά την οποία η ισπανική μουσική παιδεία έτεινε να προσλάβει έναν γνησιότερο εθνικό χαρακτήρα, μακριά από τη ρητορική της ζωγραφικής ηθογραφίας. 
Στην αρχή μελέτησε πιάνο με τη μητέρα του και συνέχισε τις πιανιστικές σπουδές του (μελετώντας παράλληλα αρμονία και αντίστιξη) έως τα είκοσι χρόνια του, πρώτα στη γενέτειρά του και έπειτα στη Μαδρίτη, με δάσκαλο τον Φελίπε Πεντρέλι, ο οποίος θεωρείται πρωτεργάτης της εθνικής ισπανικής μουσικής και ιδρυτής της σύγχρονης ισπανικής μουσικολογίας.

Ο νεωτερισμός του Φάλια, στη μουσική παραγωγή του οποίου το λαϊκό στοιχείο απέκτησε βαθύτατα πνευματική αξία, εκδηλώθηκε γρήγορα με το δίπρακτο μελόδραμα Η σύντομη ζωή, που βραβεύτηκε σε εθνικό διαγωνισμό το 1905. Το έργο αυτό παίχτηκε στη Νίκαια μόλις το 1913 και αργότερα στη Μαδρίτη, όπου ο Φάλια είχε εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, έπειτα από μακρά παραμονή και γόνιμη εργασία στο Παρίσι. Εκεί συνδέθηκε με τον Ντεμπυσσύ και τον Ραβέλ, στους οποίους ο Φάλια οφείλει την κατοπινή εκλέπτυνση της ευαισθησίας του, και εξελίχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής του, όπως μαρτυρούν οι λαμπρές παρτιτούρες των περίφημων και δημοφιλέστατων μπαλέτων του, Ο μάγος έρωτας (παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη το 1915) και Το τρίκοχο καπέλο (παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1919).

Στα έργα αυτά επιτυγχάνεται με θαυμάσια ενότητα ύφους η αφομοίωση της λαϊκής παράδοσης μέσα στο κλίμα μιας έντεχνης μουσικής, λεπτότατης και διαποτισμένης με γνήσιο τοπικό χρώμα, η οποία πάλλεται όλο νεύρο μέσα στον ρυθμικό και ηχοχρωματικό πλούτο της. Μια εμπρεσιονιστική διάθεση, αντίθετα, εκφράζεται στο έργο για πιάνο και ορχήστρα Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας (1915)· μια νέα και πρωτότυπη έκφραση της ισπανικής σχολής εμφανίζεται ωστόσο στο μουσικό θέαμα για μαριονέτες Το κουκλοθέατρο του μάστρο-Πέτρου, εμπνευσμένο από ένα επεισόδιο του έργου Δον Κιχώτης του Θερβάντες, το οποίο παίχτηκε στη Σεβίλη το 1923. Η μεγαλοφυής παρτιτούρα ήταν επίσης καρπός των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τον νεαρό τότε ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος ήταν ευαίσθητος στη μουσική και μουσικός και ο ίδιος.


Στη συνέχεια ο Φάλια δούλεψε επιμελέστερα το ηχητικό σμάλτο της μουσικής του, με κάποια τάση προς τον αρχαϊκό ασκητισμό (όπως στο Κοντσέρτο για τσέμπαλο και μικρή ορχήστρα, 1926) ή προς μυθολογικά θέματα, όπως στη σκηνική καντάτα του έργου Ατλαντίδα, το οποίο άρχισε να συνθέτει το 1919, όταν εγκαταστάθηκε στη Γρανάδα, χωρίς όμως να μπορέσει να το ολοκληρώσει (το ολοκλήρωσε, μετά τον θάνατο του Φάλια, ο μαθητής του, Ερνέστο Χάλφτερ).

Οι δημιουργικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του συμπληρώνονται με τα έργα Αφιερώματα (τέσσερις ξεχωριστές συνθέσεις αφιερωμένες σε τέσσερις σπουδαίους μουσουργούς), Ψυχή για φωνή, φλάουτο, άρπα και τρίο εγχόρδων και Εφτά λαϊκά ισπανικά τραγούδια. Ο Φάλια αυτοεξορίστηκε στην Αργεντινή το 1939, έπειτα από την επικράτηση του φασισμού στην πατρίδα του, και παρέμεινε εκεί έως τον θάνατό του.

Πηγή: ΔΟΜΗ

Tuesday, November 12, 2013

Alexander Borodin: Symphony No.2 - Karel Mark Chichon

Alexander Borodin (12 Νοεμβρίου 1833 - 27 Φεβρουαρίου 1887)

Επέτειος της γέννησής του

♪ Symphony No.2 in B minor (1869-1876)Royal Concertgebouw Orchestra
Διευθύνει ο Karel Mark Chichon

2010

(HD 720p)

Sunday, November 10, 2013

Robert Schumann: Piano Concerto in A minor – Nelson Freire, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Claus Peter Flor

Το Κοντσέρτο για πιάνο σε Λα ελάσσονα, έργο 54 του Ρόμπερτ Σούμαν, ολοκληρώθηκε το 1845 κι έκανε πρεμιέρα στη Λειψία την 1η Ιανουαρίου 1846, με την Κλάρα Σούμαν στο πιάνο και διευθυντή ορχήστρας τον διαπρεπή Γερμανό συνθέτη, συγγραφέα και μαέστρο Ferdinand Hiller στον οποίο ο Σούμαν είχε αφιερώσει το έργο. 

The Piano Concerto in A minor, Op.54, is a Romantic concerto by Robert Schumann, completed in 1845. The work premiered in Leipzig on 1 January 1846 with Clara Schumann playing the solo part. Ferdinand Hiller, the work's dedicatee, conducted.


Ο Νέλσον Φρέιρε γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1944 στην Boa Esperança, μια μικρή πόλη στην πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας. Στα δάχτυλα του Νέλσον Φρέιρε τα έργα μετουσιώνονται σε κάτι τέλειο, ποιητικό και συγκινητικό. Με αυτά τα λόγια περιγράφεται το «φαινόμενο» Νέλσον Φρέιρε, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη φιλόμουσου κοινού και κριτικών. Η διεθνής καριέρα του ξεκίνησε πολύ νωρίς, όταν μετά την εμφάνισή του στο Λονδίνο σε ηλικία μόλις 23 ετών, οι Times τον χαρακτήρισαν «Το νεαρό λιοντάρι του πιάνου». Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Νέλσον Φρέιρε έκανε το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και από τότε η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα ο Βραζιλιάνος πιανίστας έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 70 χώρες και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους και με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Ο Νέλσον Φρέιρε ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο σε Λα ελάσσονα, έργο 54 του Ρόμπερτ Σούμαν. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ διευθύνει ο πολύ γνωστός και σπουδαίος Γερμανός αρχιμουσικός Claus Peter Flor.Robert Schumann (1810-1856)

♪ Piano Concerto in A minor, Op.54 (1841-1845)

i. Allegro affetuoso
ii. Intermezzo – Andantino grazioso
iii. Allegro vivace

Nelson Freire, piano

Rotterdam Philharmonic Orchestra
Μουσική διεύθυνση (Conductor): Claus Peter Flor

Grote zaal van De Doelen, Rotterdam, November 27, 2011 (27 Νοεμβρίου 2011)

(HD 720p)

Πρώτη δημοσίευση: 10 Νοεμβρίου 2013 – First publication: November 10, 2013
Δεύτερη δημοσίευση (αναθεωρημένη): 17 Νοεμβρίου 2014  – Second publication (revised): November 17, 2014


Born in October 1944 in Boa Esperança, a small town in the interior of Minas Gerais, Brazil, Nelson Freire made his first public appearance at age five with Mozart's Sonata in A major, K.331. His family, impressed by their son's precocious talent, moved to Rio de Janeiro, where he continued his studies under the guidance of two superlative teachers, Nise Obino and Lucia Branco. In 1957, after winning the Rio de Janeiro International Piano Competition with his performance of Beethoven's "Emperor" concerto (Guiomar Novaes was on the jury), the President of Brazil presented him with a grant which allowed him to study with Bruno Seidlhofer, teacher of Friedrich Gulda, in Vienna. Seven years later, Freire won the Dinu Lipatti Medal in London, as well as first prize at the International Vianna da Motta Competition in Lisbon.

His London début, at the age of 23, was praised by the press as a sensation, The Times calling him "The young lion of the keyboard". The following year, Time Magazine hailed him as "One of the most exciting pianists of this or any age" after his performances with the New York Philharmonic. Since then, over the past half century, Freire has performed in more than seventy countries worldwide, working with the most prestigious orchestras and conductors including Boulez, Sir Colin Davis, Gergiev, Jochum, Kempe, Maazel, Masur, Ozawa and Zinman.


Nelson Freire has been an exclusive Decca artist for over a decade. In October 2014 he celebrates his 70th birthday with the first release in a new Beethoven concerto cycle with Riccardo Chailly and the Leipzig Gewandhausorchester (the "Emperor" coupled with the Sonata Op.111), re-uniting the 2007 Gramophone Record of the Year award-winning team of the Brahms Concertos. Also released is the Chopin F minor concerto with the Gurzenich Orchestra Köln under the brilliant young French conductor Lionel Bringuier and a 2CD set called "Radio Days": a special collection of concerto radio broadcasts from 1968-1979, including repertoire Freire has never recorded commercially, as well as his legendary Paris debut in Tchaikovsky's First Concerto with Masur in 1969.

Freire remains a relatively rare visitor to the recording studio and concert platform but his artistry continues to be celebrated as much as ever: "Few pianists alive convey the sheer joy and exhilaration of being masters of their craft more vividly and uncomplicatedly than Nelson Freire. Perhaps only his old friend and regular duo partner Martha Argerich is Freire's equal today as a player for whom dazzling technique is just a means to a musical end, never something to be flaunted for its own sake".

The Guardian, May 2014Δείτε επίσης – Watch also

Robert Schumann: Piano Concerto in A minor – Jan Lisiecki, Antonio Pappano

Clara Schumann: Piano Concerto in A minor – Karen Sung, Stephen Lam Lik Hin

Friday, November 08, 2013

Christoph Willibald Gluck: Melodie, from "Orfeo ed Euridice" – Renaud Capuçon

Ο Ρενό Καπυσόν ερμηνεύει Γκλουκ, ινκόγκνιτο σε σταθμό του Μετρό στο ΠαρίσιChristoph Willibald Gluck (1714-1787)


♪ Melodie, από την όπερα "Orfeo ed Euridice"

Renaud Capuçon, violin (Guarneri del Gesù 1737)

Σκηνοθεσία Video: Simon Lelouch


2009


(HD 720p)Στις 12 Ιανουαρίου του 2007, ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, εμφανίστηκε incognito σε σταθμό του Μετρό της Ουάσιγκτον και ερμήνευσε μερικά από τα ωραιότερα μουσικά κομμάτια, μ' ένα Stradivarius 1713 (αξίας περίπου τριών εκατομμυρίων δολαρίων). 45 λεπτά αργότερα, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόνο μερικά δολάρια.

Στις 25 Μαΐου του 2009, ο Γάλλος ομόλογός του, Renaud Capuçon, θέλησε να επαναλάβει το εγχείρημα, αυτή τη φορά σε σταθμό του Μετρό στο Παρίσι, στη γραμμή 6. Στα χέρια του είχε ένα βιολί Guarneri del Gesù 1737. Έπαιξε όλη την ημέρα, καταφέρνοντας να κερδίσει επίσης ελάχιστα χρήματα. Δύο ημέρες μετά, έπαιξε  σ' ένα κατάμεστο Théâtre des Champs-Elysées, οπωσδήποτε για μια σημαντικά υψηλότερη αμοιβή!

Johann Sebastian Bach: Motet BWV 227, "Jesu, meine Freude" - Daniel Reuss

Johann Sebastian Bach: Motet BWV 227, "Jesu, meine Freude"Vocalconsort Berlin
Διευθύνει ο Daniel Reuss

29 Ιανουαρίου 2012

(HD 1080)

Thursday, November 07, 2013

Maurice Ravel: Piano Concerto in G major – Hélène Grimaud, Chamber Orchestra of Europe, Vladimir Jurowski (HD 1080p)

Τα Κοντσέρτα για πιάνο (1929-1931) του Μωρίς Ραβέλ αποτελούν εξαίσιες εμπνεύσεις και διαμάντια του πιανιστικού ρεπερτορίου. O Guy Lelong αναφέρει ότι αν και είχαν γραφτεί πάνω κάτω την ίδια εποχή, το Κοντσέρτο για το αριστερό χέρι εμφανίζεται πιο μοντέρνο συγκριτικά με το Κοντσέρτο σε Σολ. Όντως, το δεύτερο χαρακτηρίζεται από καθαρή νεοκλασική λογική και δομή συντηρητική. Αρχικά ο συνθέτης στόχευε να συνθέσει μια βασκική εικόνα, μια ραψωδία όπου την κεντρική θέση θα έπαιρνε το φολκλόρ. Η παραδοχή ότι σκεφτόταν να γράψει στο στυλ ενός divertimento του Μότσαρτ δικαιολογεί κάπως τον τρόπο με τον οποίο συνέθεσε το "Adagio" του έργου. Τελικώς έχτισε σταθερά ένα κοντσέρτο σε τρία μέρη, ένα δυναμικό πρώτο, ένα τρυφερό δεύτερο κι ένα μοντέρνο, αστραφτερό τρίτο. Η βαθιά επιθυμία του να είναι ο ίδιος ερμηνευτής της πρώτης εκτέλεσης δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τότε. Το Κοντσέρτο σε Σολ μείζονα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλίδα πιανίστρια Marguerite Long (1874-1966) τον Ιανουάριο του 1932 στη Salle Playel στο Παρίσι με την Ορχήστρα Lamoureux, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Με τους ίδιους συντελεστές πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηχογράφηση τρεις μήνες μετά. — Έφη Αγραφιώτη

Η Ελέν Γκριμό ερμηνεύει με συναίσθημα αλλά χωρίς συναισθηματισμούς, με ρευστή μελωδία όμως δίχως γλυκερότητες, μοναδικά ποιητική αλλά και με παιχνιδιάρικη διάθεση στο διάλογό της με την ορχήστρα, το Κοντσέρτο για πιάνο σε Σολ μείζονα του Μωρίς Ραβέλ. Την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης διευθύνει ο διακεκριμένος Ρώσος αρχιμουσικός Vladimir Jurowski.


Hélène Grimaud


Accompanied the Chamber Orchestra of Europe, the French classical pianist Hélène Grimaud plays Maurice Ravel's Piano Concerto in G major, a piano concerto in three movements and is heavily influenced by jazz, which the French composer had encountered on a concert tour of the United States in 1928. Conductor: Vladimir Jurowski. Recorded in 2009.

The Piano Concerto in G major was a long time in the making. Ravel started thinking about it in 1928 (cf. his visit to Oxford) after his return from America; he took it up again in 1929, but then broke off to write the Concerto for the left hand, then continued with in 1930, and completed it in 1931.

For a long time Ravel declared his intention to perform the work himself and to undertake a world tour with it. But in recognition of his diminishing health and his technical limitations as a pianist, he handed over the role of soloist to Marguerite Long (13 November 1874 – 13 February 1966), the French pianist and teacher, to whom the work is dedicated. Together they gave the first performance at the Salle Pleyel in Paris on 14 January 1932.

The concerto observes traditional 3-movement form, albeit with great contrasts of style between movements and indeed within them.

Allegramente: The first movement opens with a single whip-crack, and what follows can be described as a blend of the Basque and Spanish sounds of Ravel's youth and the newer jazz styles he had become so fond of. Like many other concerti, the opening movement is written in the standard sonata-allegro form, but with considerably more emphasis placed on the exposition.

Adagio assai: In stark contrast to the preceding movement, the second movement is a tranquil subject of Mozartian serenity written in ternary form (sometimes called song form, it is a three-part musical form where the first section (A) is repeated after the second section (B) ends. It is usually schematized as A–B–A).

Presto: The third movement recalls the intensity of the first with its quick melodies and difficult passage-work. Possibly due to its short length, the third movement is often repeated by the orchestra and soloist as an "encore" after the concerto.

Source: andantemoderato.comMaurice Ravel (1875-1937)

♪ Piano Concerto in G major (1931)


i. Allegramente

ii. Adagio assai
iii. Presto

Hélène Grimaud, piano


Chamber Orchestra of Europe

Μουσική διεύθυνση (Conductor): Vladimir Jurowski

Cité de la musique, Paris, January 24, 2009 (24 Ιανουαρίου 2009)


(HD 1080p)


Πρώτη δημοσίευση: 7 Νοεμβρίου 2013 – First publication: November 7, 2013
Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2016 – Last update: June 15, 2016

Vladimir Jurowski


Δείτε επίσης – Watch also

A Russian Night: Tchaikovsky, Rachmaninov & Stravinsky – Hélène Grimaud, Claudio Abbado (Full HD 1080p)

Hélène Grimaud talks about Claudio Abbado

Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Concerto No.23 in A major, ii. Adagio – Hélène Grimaud, Radoslaw Szulc

Maurice Ravel: Piano Concerto in G major – Jean-Efflam Bavouzet, Gothenburg Symphony Orchestra, Francois Xavier Roth

Maurice Ravel: Piano Concerto for the Left Hand in D major – Alexandre Tharaud, Juanjo Mena

Adeus, Diego

Diego Frazao Torquato (1997-2010)
Το αγόρι που κλαίει στη φωτογραφία είναι ο Diego Frazao Torquato, ο οποίος έπαιξε βιολί στην ορχήστρα εγχόρδων του Afro Reggae. Afro Reggae είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δίνει στα παιδιά ελπίδα και την ευκαιρία να αποδράσουν  από τις φτωχογειτονιές του Ρίο, που  κλυδωνίζονται από την εγκληματικότητα. Η αφορμή της φωτογραφίας ήταν η κηδεία του κοινωνικού συντονιστή του έργου του Afro Reggae,  Evandro João Silva, ο οποίος δολοφονήθηκε στο κέντρο του Ρίο.

Ο Diego είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα στην ηλικία των τεσσάρων, επιδεινώθηκε η υγεία του  από πνευμονία, και πάλεψε ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα μνήμης. Ωστόσο κατάφερε να μάθει βιολί. Ο Ντιέγκο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Parada de Lucas. Ονειρεύτηκε ότι το βιολί θα τον βοηθήσει να δει τον κόσμο. Δυστυχώς, λίγο μετά απ΄αυτή τη φωτογραφία του ο Diego πέθανε από λευχαιμία. Στην κηδεία του ο José Ντιέγκο junior, ο νέος συντονιστής της Afroreggae δήλωσε: «Νομίζω ότι η κληρονομιά του Ντιέγκο είναι η ελπίδα. Και η βούληση για αλλαγή».

Tuesday, November 05, 2013

Walter Wilhelm Gieseking (1895-1956), Επέτειος της γέννησής του

Walter Wilhelm Gieseking (5 Νοεμβρίου 1895 - 26 Οκτωβρίου 1956)

Επέτειος της γέννησής του


Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.Bιογραφία / Biography
http://www.bach-cantatas.com/Bio/Gieseking-Walter.htm


Claude Debussy: Claire de lune – Angela Hewitt

Claude Debussy (1862-1918)

♪ Suite bergamasque: Claire de luneAngela Hewitt, piano

Koerner Hall, Royal Conservatory of Music, Toronto
6 Νοεμβρίου 2011

(HD 1080)

Friday, November 01, 2013

Η Maria João Pires στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Maria João Pires στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
photo©http://facesofclassicalmusic.blogspot.gr/
Η Maria João Pires (μετά από μια εκπληκτική ερμηνεία στο τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν και δύο encores) υποκλίνεται μπροστά σ' ένα κοινό που την αποθέωσε και την έφερε πολλές φορές στη σκηνή, χθες (31.10.2013) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Maurice Ravel: Boléro – Maya Plisetskaya

In Memoriam
Maya Plisetskaya
(20 Νοεμβρίου 1925 - 2 Μαΐου 2015 • November 20, 1925 - May 2, 2015)

Η πρεμιέρα του «Μπολερό» δόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1928 στην Όπερα των Παρισίων, σε χορογραφία της Μπρονισλάβα Νιζίσκα και σκηνογραφία του Αλεξάντρ Μπενουά. Την Ορχήστρα της Όπερας των Παρισίων διηύθυνε ο Βάλτερ Στάραμ. Η υπόθεση του μπαλέτου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράστασης: Μέσα σ' ένα καπηλειό, άνθρωποι χορεύουν κάτω από μια λάμπα που κρέμεται από το ταβάνι. Σε απάντηση της πρόσκλησής τους, μια κοπέλα ανεβαίνει πάνω στο τραπέζι και χορεύει όλο και πιο ζωηρά.Maurice Ravel (1875-1937)

♪ Boléro (1928)


Χορογραφία  Choreography: Maurice Béjart

Χορεύει – Dancing: Maya Plisetskaya

Ballet du XXe siècle

1975

(480p)

Πηγή για την εισαγωγή: sansimera.gr

Πρώτη δημοσίευση: 1η Νοεμβρίου 2013 – First publication: November 1, 2013

Αναθεωρημένη δημοσίευση: 3 Μαΐου 2015 – Reuploaded post: May 3, 2015


Maya Plisetskaya
Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1925 και άρχισε το χορό τριών ετών. Στα εννέα της μπήκε στη Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας (Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι) από όπου αποφοίτησε στα 18, για να μπει αμέσως στο Μπαλέτο Μπολσόι, όπου σε λίγους μήνες έγινε πρίμα μπαλαρίνα. Ξεκίνησε τη διαπρεπή καριέρα της με το ρόλο στο «Θάνατο του Κύκνου» τον οποίο έχει ερμηνεύσει μοναδικά και ανεπανάληπτα.

Η έντονη χορευτική δεινότητα και η μεγάλη ικανότητα προσαρμογής της, της χάρισαν επιτυχία και δόξα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διάσημων έργων, ανάμεσα στους οποίους η «Λίμνη των Κύκνων» την οποία πρωτοχόρεψε το 1947 (σε ηλικία μόλις 22 ετών) και με την οποία ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό. Ξεχώρισε ακόμη στην «Κάρμεν» το 1967, αλλά και την «Άννα Καρένινα» το 1972 σε μουσική του συζύγου της, συνθέτη και πιανίστα Ρόντιον Σέντριν.

Το 1973 ο Ρολάν Πετί δημιούργησε για αυτήν το "La Rose Malade" και αργότερα ο Μορίς Μπεζάρ την "Isadora". Το 1984 διηύθυνε το μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης και το 1990 το Εθνικό Λυρικό Μπαλέτο της Ισπανίας, αποκτώντας και την ισπανική υπηκοότητα (1993).

Maya Plisetskaya, 2011
Το 1994 παρουσίασε στη Μόσχα το πρώτο βιβλίο της με τα απομνημονεύματά της, «Εγώ, η Μάγια Πλισέτσκαγια», το οποίο μεταφράστηκε σε 14 γλώσσες. Το 2000 ο Μπεζάρ χορογράφησε ειδικά γι' αυτήν το «Ave Maya». Όταν το ερμήνευσε στο γκαλά για τα 80ά της γενέθλια, το 2005, οι «Financial Times» έγραψαν: «Η Μάγια ήταν και είναι ακόμα και σήμερα μια σταρ, ένα ιερό τέρας του μπαλέτου, η τέλεια επιτομή για τη θεατρική δόξα, ένα φωτεινό, λαμπερό ορόσημο σ' έναν κόσμο που όλο και περισσότερο λείπουν τα μεγάλα ταλέντα, μια ομορφιά στον κόσμο της γοητείας του μπαλέτου». Από τότε εμφανίζεται στις πρωτεύουσες ανά τον κόσμο σε μεγάλα γκαλά προς τιμήν της, όπου ερμηνεύει το ειδικά χορογραφημένο γι' αυτήν κομμάτι.

Ελευθεροτυπία, 2011See also

Maurice Ravel: Boléro – London Symphony Orchestra, Valery Gergiev (HD 1080p)

Maurice Ravel: Boléro – hr-Sinfonieorchester, Andrés Orozco-Estrada (HD 1080p)