Christian Thielemann

Christian Thielemann

Monday, February 10, 2014

George Frideric Handel: Dixit Dominus – UNT Collegium Singers & Baroque Chamber Orchestra, Richard Sparks (HD 1080p)

Έργο με σαφείς επιρροές από το ιταλικό μπαρόκ, το "Dixit Dominus" βασίζεται στο λατινικό κείμενο του Ψαλμού 110 (Vulgate 109) ο οποίος αρχίζει με τις λέξεις Dixit Dominus («Ο Κύριος είπε»). Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1707, ενώ ο Χαίντελ ζούσε στην Ιταλία. Το πιθανότερο είναι ότι το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά, στις 16 Ιουλίου, στην εκκλησία της Santa Maria στην Montesanto, υπό την αιγίδα της οικογένειας Colonna. Για την ερμηνεία του έργου απαιτούνται 5 φωνές σολίστ (2 σοπράνο, άλτο, τενόρος, μπάσος), χορωδία, έγχορδα και κοντίνουο.

Το έργο "Dixit Dominus", του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ερμηνεύουν η Χορωδία και η Μπαρόκ Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, υπό τη διεύθυνση του Αμερικανού μαέστρου και δασκάλου χορωδιακής μουσικής, Richard Sparks.

"Dixit Dominus" is a psalm setting by George Frideric Handel (catalogued as HWV 232). It uses the Latin text of Psalm 110 (Vulgate 109), which begins with the words Dixit Dominus ("The Lord Said"). The work was completed in April 1707 while Handel was living in Italy. It is Handel's earliest surviving autograph. The work was written in the baroque style and is scored for five vocal soloists (SSATB), chorus, strings and continuo. It is most likely that the work was first performed on 16 July 1707 in the Church of Santa Maria in Montesanto, under the patronage of the Colonna family.

George Frideric Handel (1685-1759)

♪ Dixit Dominus, HWV 232 (1707)

UNT Collegium Singers & Baroque Chamber Orchestra
Μουσική διεύθυνση (Conductor): Richard Sparks

College of Music, University of North Texas, Winspear Hall, April 18, 2013 (18 Απριλίου 2013)

(HD 1080p)

Πρώτη δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2014 – First publication: February 10, 2014
Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαρτίου 2016 – Last update: March 12, 2016

Δείτε επίσης – Watch also

George Frideric Handel: Messiah – Susan Gritton, Cornelia Horak, Bejun Mehta, Richard Croft, Florian Boesch – Claus Guth, Jean-Christophe Spinosi (Full HD 1080p)

George Frideric Handel: Theodora – Dawn Upshaw, David Daniels, Frode Olsen, Richard Croft, Lorraine Hunt Lieberson, Michael Hart-Davis – William Christie, Peter Sellars

George Frideric Handel: Water Music & Music for the Royal Fireworks – Le Concert Spirituel, Hervé Niquet

No comments:

Post a Comment