Sergei Redkin

Sergei Redkin
Sergei Redkin (b. 1991), pianist – Third Prize (XV International Tchaikovsky Competition, 2015)

Friday, October 10, 2014

Giuseppe Verdi: String Quartet in E minor (version for a string orchestra), Ave Maria (1880), "Libera me" from Requiem, Four Sacred Pieces – Maria Agresta, Antonio Pappano

Giuseppe Verdi
(10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901 ● October 10, 1813 – January 27, 1901)

201η επέτειος από τη γέννησή του – 201st anniversary of his birth


«Βίβα Βέρντι». Τα συνθήματα στους τοίχους των ιταλικών σπιτιών έκαναν τους Αυστριακούς να απορούν. Συμφωνούσαν πως ο Τζουζέπε Βέρντι ήταν ένας άριστος συνθέτης αλλά, από εκεί έως το σημείο να γράφεται το όνομά του στους τοίχους, παραπήγαινε. Όμως, ο ίδιος ο Βέρντι δεν είχε αυταπάτες. Κολακευόταν που το όνομά του είχε γίνει σύνθημα αλλά γνώριζε πολύ καλά πως άλλα σήμαινε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1850, οι πατριωτικές εκδηλώσεις των Ιταλών εναντίον των κατακτητών Αυστριακών κορυφώνονταν στη Βόρεια Ιταλία. Στα 1859, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ (1820-1878) διαδέχτηκε τον Αλβέρτο στο θρόνο της Σαρδηνίας κι έκανε τον Καμίλο Καβούρ πρωθυπουργό του. Όνειρό τους, η ένωση της Ιταλίας σε ένα κράτος.

Οι ελπίδες όλων συγκεντρώνονταν στο πρόσωπό του. Από τον Βίκτορα Εμμανουήλ περίμεναν να ενώσει κάτω από το σκήπτρο του τα κρατίδια και τα κατεχόμενα εδάφη. Και το «Βίβα Βέρντι» σήμαινε «Βίβα Β(ιτόριο) Ε(μανουέλε) Ρ(ε) Ντ' Ι(τάλια)». Που μεταφράζεται: «Ζήτω ο Βίκτωρ Εμμανουήλ, Βασιλιάς της Ιταλίας». Ο ίδιος ο Βέρντι ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος. Ο θρήνος των σκλάβων της Βαβυλώνας, το περίφημο χορωδιακό από την όπερα «Ναμπούκο», ξεσήκωνε τους Ιταλούς που έπιαναν το μήνυμα.

Ο Τζουζέπε Βέρντι γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1813, στο χωριό Λε Ρόνκολε της κοινότητας Μπουσέτο, στο δουκάτο της Πάρμα. Στα 16 του, δίδασκε μουσική στο σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στα 23, παντρεύτηκε. Ήταν διευθυντής ορχήστρας της κοινότητας, άγνωστος στον πολύ κόσμο. Στα 26, η τύχη άρχισε να του χαμογελά. Η Σκάλα του Μιλάνου δέχτηκε ν' ανεβάσει ένα έργο του. Ήταν η όπερα «Ουμπέρτο» που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Υπέγραψε συμβόλαιο γι' άλλες τρεις όπερες. Η πρώτη ήταν το «Ναμπούκο» (ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ της Βαβυλώνας). Έγινε το έπος των Ιταλών. Στην πρεμιέρα, οι Αυστριακοί επίσημοι αποχώρησαν, καταλαβαίνοντας πως το έργο δεν ασχολιόταν με τη Βαβυλώνα αλλά με την Ιταλία. Όμως, όρθιοι οι Ιταλοί χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν. Ήταν ο θρίαμβος.

Ακολούθησαν οι «Λομβαρδοί». Η αίθουσα γέμισε. Όλοι περίμεναν ένα νέο πατριωτικό έργο και δεν απογοητεύτηκαν. Ο Βέρντι έγραφε μια με δυο όπερες το χρόνο. Ξαναπαντρεύτηκε κι ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Ο θεμελιωτής της ιταλικής ενοποίησης, Καμίλο Καβούρ, τον ήθελε στην ιταλική Βουλή. Άλλωστε, ο ίδιος ο Βέρντι είχε πάει στον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που απαιτούσε ένωση της Πάρμα με την υπόλοιπη Ιταλία. Έβγαινε βουλευτής ως το 1865, παραμερίζοντας το γράψιμο. Τη χρονιά αυτή, έφυγε στο Παρίσι, όπου έγραψε την όπερα «Δον Κάρλος». Το 1871, έγραψε την «Αΐντα» που παίχτηκε στην Αίγυπτο. Ο «Οθέλος» (1887) και ο «Φάλφσταφ» (1893) ήταν τα τελευταία από τα αριστουργήματά του. Συνολικά, έγραψε 26 όπερες. Τις 19, στα πρώτα 18 χρόνια της συνθετικής του δραστηριότητας και τις επτά στα υπόλοιπα 34. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1901, στο Μιλάνο, σε ηλικία 88 χρόνων.

Antonio Pappano
Η συνάντηση του Αντόνιο Παπάνο με την Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης οδήγησε σε έναν τέλειο γάμο: ένας από τους πιο απαστράπτοντες και παθιασμένους μαέστρους παρασύρει με την ορμή του μια από τις πιο παλιές ορχήστρες του κόσμου σε μια νέα λάμψη και την απογειώνει σε ερμηνείες υψηλής έντασης και συναρπαστικής ομορφιάς.

Η καλύτερη συμφωνική ορχήστρα της Ιταλίας και μια από τις δέκα καλύτερες του κόσμου, με τον αστέρα μαέστρο της, Αντόνιο Παπάνο και μια από τις πιο ταλαντούχες και πολυβραβευμένες Ιταλίδες σοπράνο, την Maria Agresta, συμμετέχουν στον περσινό εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου συνθέτη όπερας, Τζουζέπε Βέρντι, με μια μεγαλειώδη συναυλία με τον τίτλο "Viva Verdi" στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, στο πλαίσιο των BBC Proms 2013.Giuseppe Verdi (1813-1901)

Viva Verdi

Εισαγωγή από τον παρουσιαστή Petroc Trelawny – Introduction by Petroc Trelawny (Presenter)

1. String Quartet in E minor (1873), version for a string orchestra by C. Hermann
2. Ave Maria (1880)
3. Messa da Requiem (1874): Libera me (original version)

Συνέντευξη με τον Αντόνιο Παπάνο – Interview with Antonio Pappano

4. Quattro pezzi sacri (Four Sacred Pieces)
i. Ave Maria (1889)
ii. Stabat Mater (1896-1897)
iii. Laudi alla Vergine Maria (1886-1888)
iv. Te Deum (1895-1896)


Maria Agresta, soprano

Coro & Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma
Διευθύνει ο Antonio Pappano

BBC Proms, Royal Albert Hall, London, July 20, 2013 (20 Ιουλίου 2013)

(HD 720p)

Πηγές: protagon.gr, e-go.gr


Maria Agresta, Antonio PappanoOrchestra dell'Accademia Nazionale di Santa CeciliaGiuseppe Verdi

No comments:

Post a Comment