Livestream

Livestream

Monday, April 06, 2015

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.5 in E minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι συνέθεσε την Πέμπτη Συμφωνία του μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου του 1888 και την παρουσίασε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη, στο Θέατρο Μαριίνσκι στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Δύσθυμος λόγω της αποτυχίας που είχε γνωρίσει η προηγούμενη απόπειρά του με τη «Συμφωνία Μάνφρεντ» (1885), είχε στόχο αυτήν τη φορά, όπως ανέφερε ο ίδιος στο σημειωματάριό του, να εκφράσει μουσικά την «παραίτηση μπροστά στη Μοίρα ή στις ανεξιχνίαστες προθέσεις της Πρόνοιας». Η Συμφωνία αρ. 5 σε Μι ελάσσονα, έργο 64 του Τσαϊκόφσκι, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Ο συνθέτης έχει αφιερώσει το έργο στον Γερμανό μουσικό και δάσκαλο μουσικής, Theodor Avé-Lallemant (1806-1890).

Τη Συμφωνία αρ. 5 σε Μι ελάσσονα, έργο 64 του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ερμηνεύει η Ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι υπό τη διεύθυνση ενός από τους κορυφαίους μαέστρους στον κόσμο, του Βαλέρι Γκέργκιεφ. Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση της συναυλίας από τον Andy Sommer, η οποία καθηλώνει και συναρπάζει τον θεατή, έγινε ζωντανά στη Σαλ Πλεγιέλ του Παρισιού, τον Ιανουάριο του 2010.

Το βίντεο αφαιρέθηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων – The video was removed for copyright reasons

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

♪ Symphony No.5 in E minor, Op.64 (1888)

i. Andante – Allegro con anima
ii. Andante cantabile con alcuna licenza
iii. Valse. Allegro moderato
iv. Finale. Andante maestoso – Allegro vivace

The Mariinsky Theatre Orchestra
Διευθύνει ο Valery Gergiev

Salle Pleyel, Paris, January 2010 (Ιανουάριος 2010)

Σκηνοθεσία – Director: Andy Sommer

Βίντεο υψηλής ευκρίνειας με υψηλή ποιότητα ήχου
High definition video with high quality audio

(Full HD 1080p)

Δημοσιεύτηκε στο Youtube για λογαριασμό του Blog: Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής (Faces of Classical Music)


Βαλέρι Γκέργκιεφ: Ο «τσάρος του πόντιουμ»

Είναι γνωστός παγκοσμίως για τους «τρελούς», κυριολεκτικά, ρυθμούς στους οποίους κινείται. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον θέλουν στενό φίλο του προέδρου Πούτιν, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει πως μεταξύ τους υπάρχει, απλώς, αλληλοεκτίμηση. Απόλυτος κυρίαρχος του ιστορικού Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο διευθύνει με «σιδερένιο χέρι» τα τελευταία 26 χρόνια, διαγράφει παράλληλα μιαν εντυπωσιακή διαδρομή στη Δύση όπου, όχι σπάνια, το όνομά του βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων (και) για λόγους πέραν της μουσικής.

Ο λόγος για τον Βαλέρι Γκέργκιεφ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος αρχιμουσικός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί έναν από τους διασημότερους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Γεννημένος στη Μόσχα στις 2 Μαΐου 1953, μεγάλωσε στον Καύκασο ενώ το γεγονός ότι έχασε τον πατέρα του – στρατιωτικό στο επάγγελμα – σε ηλικία 14 μόλις ετών τον επηρέασε ιδιαίτερα. Για τη συμβολή του στη μουσική ζωή της χώρας του μέσα από τη δουλειά του στο Μαριίνσκι, το οποίο ανέλαβε σε ηλικία 35 ετών, έχει χυθεί άπειρο μελάνι. Κυρίως για το γεγονός ότι όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει το θέατρο όρθιο στη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου που ακολούθησε την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κατόρθωσε και να διευρύνει τη διεθνή του απήχηση μέσα από αναρίθμητες περιοδείες των συνόλων του (της Όπερας, της Ορχήστρας και του Μπαλέτου) στη Δύση. Το γεγονός ότι τα λαμπερά εγκαίνια της δεύτερης σκηνής του Μαριίνσκι, γνωστής ως «Μαριίνσκι ΙΙ», το 2013 και δη ανήμερα των 60ών γενεθλίων του μαέστρου, απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα σημαντικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, είναι μία μόνον από τις πλέον πρόσφατες ενδείξεις της δυναμικής του Γκέργκιεφ.

Κάτοχος σημαντικών διακρίσεων και βραβείων εντός και εκτός Ρωσίας, ιδρυτής και διευθυντής επιτυχημένων φεστιβάλ, ο Γκέργκιεφ (ο οποίος από το 2015 αναλαμβάνει, παράλληλα πάντα με το Μαριίνσκι, τη θέση του βασικού αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Μονάχου) απολαμβάνει το στάτους εθνικού ήρωα στη χώρα του. Ωστόσο, οι πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και η στήριξη που παρέχει ανοιχτά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έχουν φέρει κατά καιρούς στο επίκεντρο επικρίσεων στη Δύση. Πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, συναυλίες του διακόπηκαν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο από μέλη ενώσεων οι οποίες υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχετικούς περιοριστικούς νόμους στη Ρωσία. Oι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον μαέστρο να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις οποίες εξέφραζε την αντίδρασή του σε κάθε είδους διακρίσεις. Τον Μάρτιο του 2014, ωστόσο, η υποστήριξη που εξέφρασε στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκάλεσε νέο γύρο επικρίσεων στο πρόσωπό του.

Τουλάτου Ισμα Μ., 8/9/2014 (tovima.gr)

Δείτε επίσης – Watch also

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.6 in B minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.4 in F minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

No comments:

Post a Comment