Christian Thielemann

Christian Thielemann

Wednesday, May 13, 2015

Leoš Janáček: The Makropoulos Case – Angela Denoke, Raymond Very, Peter Hoare – Wiener Philharmoniker, Esa-Pekka Salonen (HD 1080p)

Η τρίπρακτη όπερα «Υπόθεση Μακρόπουλος», η προτελευταία και ίσως η σημαντικότερη του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, με ελληνικό ενδιαφέρον όπως υποδηλώνει ο τίτλος της ("Věc Makropulos»", ο πρωτότυπος τίτλος στα τσεχικά), γράφτηκε μεταξύ 1923 και 1925 και το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Γιάνατσεκ, βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του συμπατριώτη του συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ (1890-1938). Η πρεμιέρα της όπερας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 18 Δεκεμβρίου 1926 στο Εθνικό Θέατρο του Μπρνο και η ελληνική της πρώτη μόλις στις 3 Ιουλίου 2002 στο Ηρώδειο από το Εθνικό Θέατρο του Μπρνο.

Η υπόθεση της όπερας εκτυλίσσεται το 1920 και ισορροπεί ανάμεσα στο θρίλερ και την επιστημονική φαντασία. Το 1565 ο Έλληνας γιατρός του βασιλιά των Αψβούργων Ροδόλφου Β', Ιερώνυμος Μακρόπουλος, ανακάλυψε τη συνταγή ενός ελιξίριου που επιμήκυνε τη ζωή κατά 300 χρόνια. Κατέγραψε, λοιπόν, την εφεύρεσή του σ' ένα χειρόγραφο, το οποίο συνέταξε στην ελληνική γλώσσα. Προκειμένου να πείσει τον βασιλιά για τις ιδιότητες του ελιξίριου, ο γιατρός το έδωσε στην κόρη του, τη 16χρονη τότε Ελίνα Μακροπούλου, η οποία είχε γεννηθεί στην Κρήτη το 1549.

Ο βασιλιάς δεν πείστηκε, ο γιατρός πέθανε χρόνια αργότερα στη φυλακή, αλλά η Ελίνα υπήρξε η ζωντανή απόδειξη της αλήθειας των ισχυρισμών του πατέρα της. Κάθε 60 ή 70 χρόνια άλλαζε το όνομά της για να μην κινήσει υποψίες, αλλά σε ολόκληρο το διάστημα των 300 χρόνων διατηρούσε πάντοτε τα αρχικά Ε. Μ. (Ελίνα Μακροπούλου, Ευγενία Μοντέζ, Ελιάν Μακ Γκρέγκορ, Εκατερίνα Μίσκιν, 'Ελσα Μίλερ, Εμίλια Μάρτι). Όλα τα προηγούμενά της πρόσωπα η ηρωίδα τα αποκαλύπτει στη διάρκεια της τρίτης πράξης της όπερας, οπότε και αποφασίζει να «παραδοθεί» στο θάνατο, προκειμένου να αποκατασταθεί, με τον τρόπο αυτό, η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Τα πρόσωπα του έργου: Εμίλια Μάρτι, πρώην Ελίνα Μακροπούλου, διακεκριμένη τραγουδίστρια (σοπράνο) / Άλμπερτ Γκρέγκορ (τενόρος) / Δρ. Κολενάτι, δικηγόρος (μπασοβαρύτονος) / Βίτεκ, υπάλληλος του Κολενάτι (τενόρος) / Κρίστα, κόρη του Βίτεκ, νεαρή τραγουδίστρια (μεσόφωνος) / Βαρόνος Γιάροσλαβ Πρους (βαρύτονος) / Γιάνεκ, γιος του βαρόνου (τενόρος) / Κόμης Χάουκ-Σέντορφ (τενόρος) / Ένας δημόσιος υπάλληλος (μπάσος) / Μια υπηρέτρια (μεσόφωνος) / Jin Ling και Mary Long (ερμηνεύονται από γυναίκες ηθοποιούς) / Ανδρική χορωδία εκτός σκηνής.

Η όπερα του Γιάνατσεκ έδωσε την αφορμή στον Άγγλο φιλόσοφο Μπέρναρντ Γουίλιαμς (1929-2003) να γράψει το δοκίμιο «The Makropοulos Case: Reflections on the Tedium of Immortality», στο οποίο επιχειρηματολογεί γιατί ο άνθρωπος δεν έχει λόγο να ζει αιώνια. Επίσης, η όπερα αποτελεί σημείο αναφοράς του μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Γκάλαγουεϊ "The Metropolis Case", που κυκλοφόρησε το 2010.

Στις 5 Ιανουαρίου 1996, η εναρκτήρια παράσταση του έργου στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (MET) διακόπηκε κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πράξης, όταν ο τενόρος Ρίτσαρντ Βέρσαλ, 63 ετών, προσπαθώντας να ανέβει μία σκάλα έπαθε καρδιακή προσβολή και ξεψύχησε επί σκηνής, με την ατάκα του Βίτεκ στα χείλη: «Κρίμα να ζεις τόσο πολύ».

Τη Χορωδία της Κρατικής Όπερας της Βιένης και τη Φιλαρμονικής Ορχήστρα της Βιένης διευθύνει ο διάσημος Φινλανδός αρχιμουσικός Έσα-Πέκα Σάλονεν. Τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν η Angela Denoke (σοπράνο), ο Raymond Very (τενόρος), ο Peter Hoare (τενόρος) και ο Johan Reuter (βαρύτονος).

Με γαλλικούς υπότιτλους – Avec sous-titres français – With French subtitles

[The video was removed for "copyright reasons"  – Το βίντεο αφαιρέθηκε για λόγους «πνευματικών δικαιωμάτων»]

Leoš Janáček (1854-1928)

The Makropoulos Case (1923-1925)


Opera in Three Acts


The libretto, based on a play of the same name by Karel Čapek, was written by Leoš Janáček between 1923 and 1925.

Emilia Marty.......... Angela Denoke, soprano
Albert Gregor..........Raymond Very, tenor
Vitek..........Peter Hoare, tenor
Krista..........Jurgita Adamonyte, mezzo-soprano
Jaroslav Prus..........Johan Reuter, baritone
Janek..........Ales Briscein, tenor
Dr. Kolenatý..........Jochen Schmeckenbecher, baritone
A Scottish Maid..........Linda Ormiston, mezzo-soprano
Civil servant..........Peter Lobert, bass
Count Hauk-Šendorf..........Ryland Davies, tenor
Jin Ling..........Sasha Rau
Mary Long..........Silvia Fenz

Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor
Wiener Philharmoniker
Διευθύνει ο Esa-Pekka Salonen

Stage Director (Σκηνοθεσία): Christoph Marthaler
Video Director (Σκηνοθεσία βίντεο): Hannes Rossacher

Salzburg Festival 2011

Βίντεο υψηλής ευκρίνειας με υψηλή ποιότητα ήχου
High definition video with high quality audio

(HD 1080p)

Δημοσιεύτηκε στο Youtube για λογαριασμό του Blog: Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής (Faces of Classical Music)

Πηγή για την εισαγωγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης – Watch also

Leoš Janáček: Suite for string orchestra – Pittsburgh Symphony Orchestra, Manfred Honeck

No comments:

Post a Comment