Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Sunday, January 19, 2014

Michael Jackson: Smooth Criminal – Luka Sulic & Stjepan Hauser (2Cellos)

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ► ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Οι τσελίστες Luka Sulic και Stjepan Hauser, γνωστοί 
ως 2Cellos, διασκευάζουν και ερμηνεύουν το "Smooth Criminal" του Μάικλ Τζάκσον. Η δεξιοτεχνία και το πάθος των ερμηνευτών δημιουργούν ένα μουσικό αποτέλεσμα εντελώς ιδιαίτερο και άκρως εθιστικό.Michael Jackson (1958-2009)

♪ Smooth Criminal (1988)

Luka Sulic, cello
Stjepan Hauser, cello

Σκηνοθεσία video: Kristijan Burlovic

2013

(HD 1080)


Οι δύο νεαροί και ιδιαίτερα χαρισματικοί Κροάτες τσελίστες Luka Sulic και Stjepan Hauser, κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να σπάσουν τα όρια μεταξύ των διαφορετικών ειδών μουσικής. Όλα ξεκίνησαν όταν η μοναδική διασκευή τους για τσέλο στο πασίγνωστο κομμάτι "Smooth Criminal" του Michael Jackson προκάλεσε μιαν απίστευτη μουσική θύελλα.

Μέσα σε μια μόνο εβδομάδα, το ερασιτεχνικό βίντεο που ανέβασαν στο youtube, απέκτησε τρία εκατομμύρια views κάτι που τους οδήγησε στη συνέχεια σε συμβόλαιο για το πρώτο τους άλμπουμ με την Sony Masterworks και έφερε τον ίδιο τον Elton John στην πόρτα τους με μία πρόσκληση να συμμετάσχουν στην παγκόσμια περιοδεία του.


Ο ίδιος δηλώνει για το φοβερό δίδυμο πως πολύ απλά πρέπει κανείς να τους δει live για να καταλάβει πόσο εξαιρετικοί είναι, ενώ δεν διστάζει ακόμη και να τους παρομοιάσει με τον Jimi Hendrix στη δεκαετία του '60. Και δεν είναι ο μόνος, αφού στη συνέχεια σειρά είχαν οι Red Hot Chili Peppers που τους κάλεσαν να ανοίξουν και τη δική τους συναυλία!


Η φήμη τους εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και πέρα από την πλατφόρμα του Youtube, κερδίζοντας συνεχώς νέο κοινό που τους ακολουθεί φανατικά πλέον και συνεχώς μεγαλώνει. Αρκεί να δει κανείς ένα από τα videos που κυκλοφορούν από live τους για να καταλάβει την αντίδραση του κοινού όπου εμφανίζονται. Γίνεται να παίζεις τσέλο και ο κόσμος να είναι όρθιος και να χορεύει; Κι όμως... γίνεται όταν αυτοί που παίζουν είναι οι 2Cellos!


Τον Ιανουάριο του 2013, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «In2ition» σε παραγωγή του θρυλικού Bob Ezrin.


Απολαύστε τους εκρηκτικούς 2Cellos, ένα δυναμικό ντουέτο που μας κάνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με την κλασική μουσική και ένα εμβληματικό μουσικό όργανο, το τσέλο.


Πηγή: Νικόλας Αρώνης, inews.gr
Michael Jackson: Smooth Criminal (Επιδέξιος εγκληματίας)

Στίχοι: Michael Jackson
Άλμπουμ: Bad (1987)

Μόναχο, 1997

(HD 720p)

(Με ελληνικούς υπότιτλους – Greek subtitles)
Το "Smooth Criminal" είναι το 7ο σινγκλ που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ "Bad" του Μάικλ Τζάκσον. Πρόκειται για ένα τραγούδι σε πολύ γρήγορο ρυθμό, που διηγείται την ιστορία μιας επίθεσης εναντίον μιας γυναίκας με το όνομα Άννι από έναν πολύ ικανό δολοφόνο, που η αστυνομία αδυνατεί πάντα να συλλάβει. Χαρακτηριστική είναι η συνεχής επανάληψη της φράσης "Annie are you ok?" στο τραγούδι, η οποία χρησιμεύει για να αποδώσει την ατμόσφαιρα τρόμου και πανικού που επικρατεί μετά το έγκλημα καθώς και να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης του θύματος. Ομοίως, οι επαναλαμβανόμενες φράσεις στο τέλος του τραγουδιού "I don't know" (δεν ξέρω!) και "dad gone it" (να πάρει η ευχή!) φανερώνουν τη σύγχυση και τον εκνευρισμό που επικρατεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι «Άννι» είναι το όνομα της κούκλας που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διδασκαλία τεχνητής αναπνοής. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο εκπαιδευόμενος πρέπει πρώτα να ελέγξει αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του ή όχι, ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να ξεκινήσει τεχνητή αναπνοή. Γι'αυτό το λόγο, όταν πλησιάσει αρχικά την κούκλα πρέπει να κάνει επανειλημμένα την ερώτηση: "Annie are you ok?" (Άννι είσαι εντάξει;). Το πιο πιθανόν είναι ότι ο Μάικλ Τζάκσον στηρίχτηκε στη φράση αυτή για να δημιουργήσει μιαν ολόκληρη φανταστική ιστορία ενός εγκλήματος.

Το "Smooth Criminal" κυκλοφόρησε ως σινγκλ στις 24 Οκτωβρίου 1988, και έφθασε έως τη 7η θέση του Billboard Hot 100. Κυκλοφόρησε ξανά στις 10 Απριλίου 2006, ως μέρος του "Visionary: The Video Singles", και έφθασε έως τη 19η θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τζάκσον και εμφανίζεται στα άλμπουμ "Number Ones", "The Essential Michael Jackson", "Michael Jackson: The Ultimate Collection", "King of Pop" και "This Is It". Το κομμάτι αποτελεί το θεματικό τραγούδι της ταινίας "Moonwalker".Δείτε επίσης:

Sergei Rachmaninov: Vocalise – Luka Sulic, Mia Miljkovic

Dmitri Shostakovich: Prelude – Luka Sulic, Stjepan Hauser

No comments:

Post a Comment