Krzysztof Penderecki

Krzysztof Penderecki
Krzysztof Penderecki (1933-2020) conducting his oratorio "Seven Gates of Jerusalem" at the Winter Palace, St Petersburg, in 2001. Photo by Dmitry Lovetsky

Tuesday, January 20, 2015

Johann Sebastian Bach: Brandenburg Concertos, BWV 1046-1051 – Giuliano Carmignola, Claudio Abbado (Audio video)

In Memoriam Claudio Abbado (26/06/1933 - 20/01/2014)

Claudio Abbado & Orchestra Mozart (Photo by Marco Caselli Nirmal)
Από τις κορυφαίες στιγμές της μουσικής μπαρόκ είναι τα έξι κοντσέρτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με αριθμό καταλόγου από 1046 έως 1051, γνωστά ως «Βραδεμβούργια Κονσέρτα». Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου, γραμμένος από τον Μπαχ στα γαλλικά, είναι "Six Concerts à plusieurs instruments" («Έξι Κοντσέρτα για διάφορα όργανα»).

Ο τίτλος «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα» ("Brandenburgische Konzerte"), που τελικά επικράτησε, δόθηκε πολύ αργότερα από τον Γερμανό μουσικολόγο και βιογράφο του Μπαχ, Φίλιπ Σπίτα (1841-1894), από την αφιέρωση που υπήρχε στις παρτιτούρες του έργου, προς τον Χριστιανό Λουδοβίκο, μαρκήσιο του Βρανδεμβούργου, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 1721: «Έξι κοντσέρτα για διάφορα όργανα, αφιερωμένα στη Βασιλική Του Υψηλότητα, κύριο Κρίστιαν Λούντβιχ, γραμμένα από τον ταπεινότατο και ευπειθέστατο υπηρέτη Του, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ».

Ο Χριστιανός Λουδοβίκος (1677-1734) ήταν ένας ισχυρός παράγοντας στο κράτος της Πρωσίας και μάλιστα είχε συγγένεια από την πλευρά της δεύτερης γυναίκας του με τη δυναστεία των Γκλίξμπουργκ που κυβέρνησε την Ελλάδα (1862-1967). Ο Μπαχ επεδίωξε την εύνοιά του, όμως τα έργα ήταν απαιτητικά και ο μαρκήσιος δεν μπορούσε να διαθέσει τον αναγκαίο αριθμό μουσικών για την ερμηνεία τους. Έτσι, αναγκάστηκε να απορρίψει την προσφορά του συνθέτη και να τοποθετήσει τις παρτιτούρες στη βιβλιοθήκη του. Πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε η αξία του Μπαχ από τον Φέλιξ Μέντελσον, τα έξι αυτά έργα αποτέλεσαν μία ενότητα υπό τον τίτλο «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα».

Τα έξι αυτά κοντσέρτα είναι πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα του Μπαχ, πλησιάζουν πολύ την ιταλική νοοτροπία στο είδος και διακρίνονται για τον ζωηρό και χαρούμενο χαρακτήρα τους. Η σολιστική τους γραφή είναι εξαιρετικά απαιτητική και φέρνει τα όργανα στα όρια των δυνατοτήτων τους. Ο Μπαχ κρατάει μία εξαιρετική ηχητική ισορροπία ανάμεσα στα κοντσέρτα: τρία από αυτά είναι ορχηστρικά σε χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν έντονα χαρακτηριστικά μουσικής δωματίου.

Ο Κλαούντιο Αμπάντο διευθύνει την Ορχήστρα Μότσαρτ την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2004 από νέους ταλαντούχους μουσικούς, και η οποία, λίγες ημέρες πριν το θάνατο του θρυλικού αρχιμουσικού, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της. Συμπράττει ο Ιταλός δεξιοτέχνης βιολονίστας Τζουλιάνο Καρμινιόλα.Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Brandenburg Concertos, BWV 1046-1051 (1721)

Concerto No.1 in F major, BWV 1046 [0:00]
i. (Allegro)
ii. Adagio
iii. Allegro
iv. Menuetto – Trio I – Trio II

Concerto No.3 in G major, BWV 1048 [17:54]
i. (Allegro)
ii. Adagio
iii. Allegro

Concerto No.5 in D major, BWV 1050 [28:21]
i. Allegro
ii. Affettuoso
iii. Allegro

Concerto No.6 in B flat major, BWV 1051 [47:24]
i. (Allegro)
ii. Adagio ma non tanto
iii. Allegro

Concerto No.4 in G major, BWV 1049 [1:03:50]
i. Allegro
ii. Andante
iii. Presto

Concerto No.2 in F major, BWV 1047 [1:20:00]
i. (Allegro)
ii. Andante
iii. Allegro assai


Giuliano Carmignola, violin


Orchestra Mozart

Διευθύνει ο Claudio Abbado (1933-2014)

Recorded live at the Teatro Municipale Romolo Valli, Reggio Emilia, 21 April 2007

Deutsche Grammophon

(HD 1080p – Audio video)


Πηγή για την εισαγωγή: sansimera.gr


Ο θρυλικός αρχιμουσικός Κλαούντιο Αμπάντο άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 20ής Ιανουαρίου 2014 στην Μπολόνια. Ο θάνατος τον βρήκε σε ηλικία 80 ετών, ύστερα από μακρά ασθένεια.

Στη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του ο Αμπάντο διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μουσικός διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, βασικός αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Σικάγου, μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Βιένης αλλά και βασικός αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου στο διάστημα 1989-2002 όπου διαδέχτηκε τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 26 Ιουνίου 1933, πήρε τα πρώτα μαθήματά του στη μουσική από τον πατέρα του, Μικελάντζελο Αμπάντο. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών πιάνου, σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο του Μιλάνου σε ηλικία 16 ετών, συνέχισε με σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιένης, με δάσκαλο τον Χανς Σβαρόφσκι. Το 1958 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Κουσεβίτσκι» στο Μουσικό Φεστιβάλ Tanglewood, γεγονός το οποίο του εξασφάλισε σειρά εμφανίσεων στην Ιταλία. Το 1963, κέρδισε επίσης τον διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος», γεγονός που του επέτρεψε να εργαστεί για πέντε μήνες με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Ο Αμπάντο έκανε το ντεμπούτο του στη Σκάλα του Μιλάνου το 1960 και διετέλεσε μουσικός διευθυντής στο διάστημα 1968-1986, όπου διηύθυνε όχι μόνο το παραδοσιακό ιταλικό ρεπερτόριο αλλά επεκτάθηκε και στη σύγχρονη όπερα και συμφωνική μουσική. Ο ίδιος ίδρυσε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας το 1982 για την παρουσίαση του ορχηστρικού ρεπερτορίου σε συναυλίες.

Το 2000, ενώ ήδη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του ν' αποχωρήσει από το «τιμόνι» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου το 2002, οπότε και έληγε το συμβόλαιό του, ο Αμπάντο προσβλήθηκε από καρκίνο του στομάχου. Υπεβλήθη σε θεραπεία κι επέστρεψε στο πόντιουμ. Μετά τη θητεία του στο Βερολίνο, ίδρυσε την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης το 2003 με την οποία έδωσε πολλές συναυλίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Έναν χρόνο αργότερα, ίδρυσε την Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια με την οποία αναμένετο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την άνοιξη του 2014. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο του μεγάλου αρχιμουσικού, το εν λόγω σύνολο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του. Πολυβραβευμένος εντός και εκτός Ιταλίας, ο Κλαούντιο Αμπάντο ήταν επίσης γνωστός για το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τους νέους μουσικούς.

Πηγή: tovima.gr


Giuliano CarmignolaΔείτε επίσης – Watch also

Hector Berlioz: Grande Messe des morts (Requiem) – Gustavo Dudamel (Notre-Dame de Paris 22-01-2014, HD 1080p)

A Russian Night: Tchaikovsky, Rachmaninov & Stravinsky – Hélène Grimaud, Claudio Abbado (Full HD 1080p)


Hélène Grimaud talks about Claudio Abbado


Gustav Mahler: Symphony No.1 in D major "Titan" – Lucerne Festival Orchestra, Claudio Abbado (HD 1080p)

Gustav Mahler: Symphony No.4 in G major – Magdalena Kožená, Claudio Abbado


Gustav Mahler: Symphony No.5 in C Sharp minor – Lucerne Festival Orchestra, Claudio Abbado

Gustav Mahler: Symphony No.7 in E minor – Lucerne Festival Orchestra, Claudio Abbado (HD 1080p)


Johann Sebastian Bach: Brandenburg Concertos, BWV 1046-1051 – Giuliano Carmignola, Claudio Abbado (Audio video)


Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.6 in B minor – Claudio Abbado (HD 1080p)


Sergei Prokofiev: Piano Concerto No.3 in C major – Yuja Wang, Claudio Abbado


Wolfgang Amadeus Mozart: Ach, ich fühl's (Pamina's Aria from The Magic Flute) – Anna Prohaska, Claudio Abbado

Johannes Brahms: Hungarian Dances – Wiener Philharmoniker, Claudio Abbado (Audio video)


Claudio Abbado – Hearing the Silence: Sketches for a portrait (2003) / The silence that follows the music (1996) – Two films by Paul Smaczny


Ludwig van Beethoven: Symphony No.3 in E flat major, ii. Adagio assai – Daniel Barenboim (Concert in memory of Claudio Abbado)


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.