Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Wednesday, January 07, 2015

New Year's Concert 2015 – Wiener Philharmoniker, Zubin Mehta


Για πέμπτη φορά ο διάσημος Ινδός αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα διηύθυνε την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης, με την οποία πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε 100 χώρες του κόσμου υποδέχθηκαν μουσικά τη νέα χρονιά το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου.

Η δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα μεταδόθηκε απευθείας από τη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.

Τον 78χρονο σήμερα αρχιμουσικό συνδέει μια συνεργασία πολλών δεκαετιών με τη Φιλαρμονική της Βιένης, την οποία είχε διευθύνει για πρώτη φορά ήδη το 1961 μετά τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιένης, ενώ υπήρξε ο μαέστρος των Πρωτοχρονιάτικων Συναυλιών της τις Πρωτοχρονιές του 1990, 1995, 1998 και 2007, παρουσιάζοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο Ζούμπιν Μέτα σε συνέντευξή του στη Βιένη, από τα 17 έργα που διηύθυνε στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, τα 15 ήταν νέα για τον ίδιο και χρειάστηκε να τα μελετήσει, έχοντας πάντα μαζί του τις παρτιτούρες εδώ και μήνες, ακόμη και στην περιοδεία διάρκειας ενός μήνα, που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ανατολική Ασία με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ της οποίας είναι ο μουσικός διευθυντής εδώ και δεκαετίες.

Όπως και στα προηγούμενα, πάνω από 70 χρόνια, από την επίσημη καθιέρωσή της, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία ήταν και πάλι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους, ενώ στο πρόγραμμα είχαν ληφθεί υπόψη τρεις σημαντικές επέτειοι που θα εορταστούν το 2015. Πρόκειται για τα 650 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Βιένης, του αρχαιότερου γερμανόφωνου πανεπιστημίου στον κόσμο, τα 200 χρόνια από την ίδρυση του Πολυτεχνείου της Βιένης και τα 150 της Ρινγκστράσε (Ringstrasse), της λεωφόρου-δακτυλίου που περικλείει το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά κτήριά της, από τη Βουλή (σε ελληνικό νεοκλασικό ρυθμό, έργο του Θεόφιλου Χάνσεν), το Δημαρχείο, το Πανεπιστήμιο, μέχρι την Κρατική Όπερα.

Ο Ζούμπιν Μέτα έθεσε στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, από τα βαλς, τις γρήγορες πόλκες μέχρι τα μαρς-εμβατήρια, ωστόσο, καινοτομώντας, παρουσίασε όχι μόνον τους πασίγνωστους Γιόχαν Στράους, πατέρα και υιό (με ένα και έξι έργα τους αντίστοιχα), αλλά και τους λιγότερο γνωστούς υιούς Στράους, Γιόζεφ (δύο έργα) και Έντουαρντ (τρία έργα).

Η Συναυλία ανοίγει με την εισαγωγή από το έργο του Φραντς φον Σουπέ «Ένα πρωινό, ένα μεσημέρι και ένα βράδυ στη Βιένη», ενώ ακούγεται επίσης το «Γκαλοπάρισμα σαμπάνιας» του Δανού συνθέτη Χανς Κρίστιαν Λουμπιέ, του αποκαλούμενου «Στράους του Βορρά».Για τα δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση παρουσιάζει ενδιάμεσα – πέρα από την απευθείας μετάδοση από το βιενέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής – ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιένης, το οποίο αυτή τη φορά χορεύει στις αίθουσες τελετών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Βιένης.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιένης είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν 120 χρόνια σχεδόν, ακούγονται πάντα τα έργα τους. Από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, παρόλο που επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά, την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιένης διηύθυναν οι μεγαλύτεροι αρχιμουσικοί παγκοσμίου φήμης.


• Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιένης 2015
• Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker 2015
• New Year's Concert of Vienna Philharmonic Orchestra 2015

[At present, this video is unavailable / Προς το παρόν, αυτό το βίντεο δεν διατίθεται]

Μέρος Πρώτο • Part One

Franz von Suppé: Ouv. Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien
Johann Strauss II: Märchen aus dem Orient. Walzer, Op.444
Josef Strauss: Wiener Leben. Polka francaise, Op.218
Eduard Strauss: Wo man lacht und lebt. Polka schnell, Op.108
Josef Strauss: Dorfschwalben aus Österreich. Walzer, Op.164
Johann Strauss II: Vom Donaustrande. Polka schnell, Op.356


Μέρος Δεύτερο • Part Two

Johann Strauss II: Perpetuum mobile. Musikalischer Scherz, Op.257
Johann Strauss II: Accelerationen. Walzer, Op.234
Johann Strauss II: Elektro-magnetische Polka, Op.110
Eduard Strauss: Mit Dampf. Polka schnell, Op.70
Johann Strauss II: An der Elbe. Walzer, Op.477
Hans Christian Lumbye: Champagner-Galopp, Op.14
Johann Strauss II: Studenten-Polka. Polka francaise, Op.263
Johann Strauss, sen.: Freiheits-Marsch, Op.226
Johann Strauss II: Annen-Polka, Op.117
Johann Strauss II: Wein, Weib und Gesang. Walzer, Op.333
Eduard Strauss: Mit Chic. Polka schnell, Op.221
Johann Strauss IIExplosions-Polka, Polka schnell, Op.43
Johann Strauss II: An der schönen blauen Donau, Op. 314


Wiener Philharmoniker
Διευθύνει ο Zubin Mehta

Wiener Musikverein, January 1, 2015 (1η Ιανουαρίου 2015)

(HD 720p)

Πηγή για την εισαγωγή: euronews


Δείτε επίσης – Watch also

New Year's Concert 2014 – Wiener Philharmoniker, Daniel Barenboim

No comments:

Post a Comment