Krzysztof Penderecki

Krzysztof Penderecki
Krzysztof Penderecki (1933-2020) conducting his oratorio "Seven Gates of Jerusalem" at the Winter Palace, St Petersburg, in 2001. Photo by Dmitry Lovetsky

Thursday, February 26, 2015

Aldo Ciccolini plays Liszt & Wagner (Audio video)

Aldo Ciccolini
(15 Αυγούστου 1925 - 1 Φεβρουαρίου 2015 • August 15, 1925 - February 1, 2015)

In Memoriam

Aldo Ciccolini, 2005. Photo by Laurent Mami
«Δεν πάω ποτέ διακοπές. Προτιμώ να μείνω στο σπίτι μου, αν είναι να ξενιτευτώ στην άλλη άκρη του κόσμου και δεν βρω εκεί ένα πιάνο που να μου κάνει», είχε ομολογήσει ο Άλντο Τσικολίνι στον Γάλλο πιανίστα Philippe Cassard στις 20 Νοεμβρίου 2014, στη διάσημη ραδιοφωνική εκπομπή "Notes du traducteur" στο France Musique. Η φωνή του ήταν τρεμάμενη, αλλά ο Άλντο Τσικολίνι δεν δίστασε να καθίσει στο πιάνο και να ερμηνεύσει τη Σονάτα σε Μι ελάσσονα του Έντβαρντ Γκρηγκ.

Ο Άλντο Τσικολίνι γεννήθηκε στη Νάπολη το 1925. Ο πατέρας του, που είχε τίτλο μαρκησίου, ήταν τυπογράφος. Μαθητής του Paolo Denza στη Νάπολη, και μετέπειτα, στο Παρίσι της Marguerite Long και του Alfred Cortot, ο Άλντο Τσικολίνι άρχισε τη σταδιοδρομία του στο περίφημο Θέατρο Σαν Κάρλο της γενέτειράς του το 1941. Το 1946 αναγκάζεται να παίζει σε μπαρ για να συντηρεί την οικογένειά του. Παρ' όλα αυτά, η μητέρα του τον εγγράφει στον διεθνή διαγωνισμό Long-Thibaud στον οποίον πρωτεύει μαζί με τον Βούλγαρο πιανίστα Ventsislav Yankoff κι έτσι ο Άλντο Τσικολίνι εγκαταλείπει την Ιταλία το 1949. Το 1955, δίνει το πρώτο του κοντσέρτο στη Σκάλα του Μιλάνου υπό την διεύθυνση του Lorin Maazel, που και για εκείνον επίσης ήταν η πρώτη είσοδος στον περίφημο οίκο μουσικής του Μιλάνου.

Ο Άλντο Τσικολίνι απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1971 και δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού έως το 1981. Υπήρξε δάσκαλος σπουδαίων μουσικών όπως του Jean-Yves Thibaudet, της Marie-Josèphe Jude, και αργότερα του Nicholas Angelich.

Εξαίρετος ερμηνευτής και υπερασπιστής των Γάλλων συνθετών, όπως των Καμίλ Σαιν-Σανς, Μωρίς Ραβέλ, Κλωντ Ντεμπυσσύ και Ερίκ Σατί αλλά και λιγότερο διάσημων, ο Άλντο Τσικολίνι διέπρεψε και στην ερμηνεία έργων Ισπανών συνθετών, όπως των Ισαάκ Αλμπένιθ, Ενρίκε Γκρανάδος και Μανουέλ ντε Φάγια. Ιδιαίτερες ήταν και οι ερμηνείες του σε έργα του Φραντς Λιστ. Η σοπράνο Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ είχε πει για τον Τσικολίνι: «Σπάνια συναντά κανείς έναν τόσο υπέροχο πιανίστα και έναν τόσο εξαίρετο ακομπανιατέρ».

Στις 9 Δεκεμβρίου 1999, ο Τσικολίνι γιόρτασε μία πορεία 50 ετών με ένα μεγάλο ρεσιτάλ στο Θέατρο Champs-Élysées στο Παρίσι. Έχει αφήσει ανεκτίμητη κληρονομιά μία ευρύτατη δισκογραφία (περίπου 100 ηχογραφήσεις) κυρίως με την EMI Pathé Marconi αλλά και άλλες εταιρείες. Ηχογράφησε όλες τις σονάτες του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, καθώς και όλο το πιανιστικό ρεπερτόριο των Κλωντ Ντεμπυσσύ και Ερίκ Σατί. Το 2002, ο Άλντο Τσικολίνι βραβεύτηκε με το Diapason d'Or για την ηχογράφηση των έργων για πιάνο του Λέος Γιάνατσεκ (Abeille Musique) και του Ρόμπερτ Σούμαν (Cascavelle).

«Όλες τις ημέρες εργάζομαι και καμιά φορά και τις νύχτες», είχε πει στη συνέντευξή του στον Philippe Cassard. «Έχω την εξαίρετη, φρικτή τύχη να υποφέρω από αϋπνία. Για μένα ο ύπνος είναι μία κατάσταση πνεύματος. Περιμένω τον αιώνιο ύπνο, και στη διάρκεια της αναμονής προτιμώ να εργάζομαι.»

Ο Άλντο Τσικολίνι, ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ού αιώνα, πέθανε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο σπίτι του, στο Παρίσι, σε ηλικία 89 ετών.


Franz Liszt, 1858
Τα «Χρόνια του Προσκυνήματος» αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της ζωής του συνθέτη του, Φραντς Λιστ, καθότι χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Από παθιασμένος λάτρης του γυναικείου φύλλου, ο Λιστ μεταμορφώθηκε σε εγκρατή ερημίτη, από οπαδός των μουσικών παραδόσεων του 18ου αιώνα σε συνθέτη καινοτόμο τόσο από πλευράς αρμονίας όσο και δομής των έργων του.

«Έχοντας ταξιδέψει σε πολλές χώρες, τα τελευταία χρόνια, και έχοντας δει διαφορετικά τοπία και μέρη, έχοντας νιώσει ότι τα ποικίλα φυσικά φαινόμενα, οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση, δεν πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου σαν άψυχες εικόνες αλλά μου προκάλεσαν έντονα συναισθήματα και έγιναν αιτία να δημιουργηθεί ανάμεσά μας μια ασαφής μεν, αλλά άμεση σχέση, μια απροσδιόριστη αλλά πραγματική συνάφεια, μια ανεξήγητη αλλά αδιάψευστη επικοινωνία, προσπάθησα να παρουσιάσω μουσικά μερικές από τις πιο ζωντανές εντυπώσεις και τις πιο έντονες αισθήσεις μου». Αυτά έγραψε ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λιστ στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης των «ταξιδιωτικών» του πιανιστικών έργων, που παρουσιάστηκε το 1842 με τίτλο "Album d'un voyageur" («Συλλογή ενός ταξιδιώτη»).

Ο Άλντο Τσικολίνι ερμηνεύει το έργο του Φραντς Λιστ «Τα Χρόνια του Προσκυνήματος: Πρώτος Χρόνος, Ελβετία» (Παρίσι, Δεκέμβριος 1961) και το "Liebestod", σε μεταγραφή για πιάνο, από την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (Μιλάνο, 2013).Aldo Ciccolini plays Liszt & Wagner

Franz Liszt (1811-1886)

♪ Années de pèlerinage — Première année: Suisse, S.160 (1855)  [00:00]
i. La chapelle de Guillaume
ii. Au lac Wallenstadt
iii. Pastorale
iv. Au bord d'une source
v. Orage
vi. Vallée d'Obermann
vii. Eglogue
viii. Le mal du pays
ix. Les cloches de Genève: Nocturne

Paris, Live, December 1961


Richard Wagner (1813-1883)  [45:11]

♪ "Liebestod" from "Tristan und Isolde" (1865), arr. for piano

Milan, Live, 2013


Aldo Ciccolini, piano

Broadcast from Radio Orpheus

(HD 1080p - Audio video)

Πηγή για το κείμενο για τον Άλντο Τσικολίνι (με πολλές διορθώσεις): Η Καθημερινή, 1/2/2015

Aldo Ciccolini & Philippe Cassard, 2014. Photo by Guillaume DecalfΔείτε επίσης – See also

Aldo Ciccolini plays Domenico Scarlatti (Audio video)

Franz Liszt: Piano Concerto No.2 in A major – Nikolai Demidenko, Orquesta Sinfónica de Galicia, Otto Tausk (HD 1080p)

Franz Liszt: Piano Concerto No.1 in E flat major – Lang Lang, BBC Symphony Orchestra, Edward Gardner

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.