Livestream

Livestream

Sunday, March 29, 2015

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.4 in F minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Κομβικό έργο του ρωσικού Ρομαντισμού, έμπλεο πάθους και μελωδικότητας, η Τέταρτη Συμφωνία του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι γράφτηκε σε μια μάλλον μοιραία φάση της ζωής του συνθέτη. Εκείνη την εποχή, μια πρώην φοιτήτριά του στο Ωδείο της Μόσχας, του εξομολογήθηκε τον έρωτά της, γεγονός που, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υπερβεί την ομοφυλοφιλία του, τον «παρέσυρε» σε έναν γάμο διάρκειας εννέα μόλις εβδομάδων, ο οποίος τον οδήγησε στα όρια της διανοητικής κατάρρευσης.

Την ίδια περίπου περίοδο, τον Τσαϊκόφσκι θα θέσει υπό την προστασία της η βαρόνη Ναντιέζντα φον Μεκ, μια αινιγματική χήρα με τεράστια περιουσία και μητέρα έντεκα παιδιών, η οποία θα γοητευτεί από το πηγαίο ταλέντο του μεγάλου Ρώσου συνθέτη. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, θα αποφασίσει να τον βοηθήσει στη δημιουργική του πορεία, χορηγώντας του επί μηνιαίας βάσης ένα γενναιόδωρο επίδομα, που θα του επιτρέψει ν' αφοσιωθεί στο έργο του, με τον όρο, ωστόσο, να μην ειδωθούν ποτέ. Αυτός ο θαυμασμός γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε έρωτα από την πλευρά της βαρόνης, η οποία, όμως, θέλοντας να κρατήσει αναλλοίωτα τα αισθήματά της για εκείνον και να αποφύγει κάθε φθορά από το χρόνο και τη συνήθεια, θα τηρήσει τον όρο τον οποίο η ίδια είχε θέσει και δεν θα τον συναντήσει ποτέ. Σε αντάλλαγμα, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ενδιαφέρουσα και πυκνή αλληλογραφία, όπου ο συνθέτης εκθέτει τις απόψεις του για τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ιστορία και την πολιτική. Πάντως, ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια, η βαρόνη θα πάψει να τον ενισχύει οικονομικά και ηθικά, όταν, ίσως, θα συνειδητοποιήσει πως ο συνθέτης δεν της ανταποδίδει την αγάπη της παρά μόνον από συμφέρον και ότι την αγνοεί από κάθε άλλη άποψη.

Στην «προστάτιδά» του αυτή, λοιπόν, αφιέρωσε ο Τσαϊκόφσκι την Τέταρτη Συμφωνία του, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 1878. Προς μεγάλη απογοήτευση του συνθέτη, η πρεμιέρα αυτή ήταν μάλλον ατυχής. Λίγους μήνες αργότερα, εν τούτοις, το έργο «δικαιώθηκε» πανηγυρικά σε μια νέα εκτέλεσή του στην Αγία Πετρούπολη.

Τη Συμφωνία αρ. 4 σε Φα ελάσσονα, έργο 36 του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ερμηνεύει η Ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι υπό τη διεύθυνση ενός από τους κορυφαίους μαέστρους στον κόσμο, του Βαλέρι Γκέργκιεφ. Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση της συναυλίας από τον Andy Sommer, η οποία καθηλώνει και συναρπάζει τον θεατή, έγινε ζωντανά στη Σαλ Πλεγιέλ του Παρισιού, τον Ιανουάριο του 2010.

Το βίντεο αφαιρέθηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων – The video was removed for copyright reasons

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

♪ Symphony No.4 in F minor, Op.36 (1878)

i. Andante sostenuto – Moderato con anima – Moderato assai, quasi Andante – Allegro vivo
ii. Andantino in modo di canzona
iii. Scherzo: Pizzicato ostinato – Allegro
iv. Finale: Allegro con fuoco

The Mariinsky Theatre Orchestra
Διευθύνει ο Valery Gergiev

Salle Pleyel, Paris, January 2010 (Ιανουάριος 2010)


Σκηνοθεσία – Director: Andy Sommer


Βίντεο υψηλής ευκρίνειας με υψηλή ποιότητα ήχου
High definition video with high quality audio

(Full HD 1080p)

Δημοσιεύτηκε στο Youtube για λογαριασμό του Blog: Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής (Faces of Classical Music)


Βαλέρι Γκέργκιεφ: Ο «τσάρος του πόντιουμ»

Είναι γνωστός παγκοσμίως για τους «τρελούς», κυριολεκτικά, ρυθμούς στους οποίους κινείται. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον θέλουν στενό φίλο του προέδρου Πούτιν, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει πως μεταξύ τους υπάρχει, απλώς, αλληλοεκτίμηση. Απόλυτος κυρίαρχος του ιστορικού Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο διευθύνει με «σιδερένιο χέρι» τα τελευταία 26 χρόνια, διαγράφει παράλληλα μιαν εντυπωσιακή διαδρομή στη Δύση όπου, όχι σπάνια, το όνομά του βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων (και) για λόγους πέραν της μουσικής.

Ο λόγος για τον Βαλέρι Γκέργκιεφ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος αρχιμουσικός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί έναν από τους διασημότερους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Γεννημένος στη Μόσχα στις 2 Μαΐου 1953, μεγάλωσε στον Καύκασο ενώ το γεγονός ότι έχασε τον πατέρα του – στρατιωτικό στο επάγγελμα – σε ηλικία 14 μόλις ετών τον επηρέασε ιδιαίτερα. Για τη συμβολή του στη μουσική ζωή της χώρας του μέσα από τη δουλειά του στο Μαριίνσκι, το οποίο ανέλαβε σε ηλικία 35 ετών, έχει χυθεί άπειρο μελάνι. Κυρίως για το γεγονός ότι όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει το θέατρο όρθιο στη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου που ακολούθησε την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κατόρθωσε και να διευρύνει τη διεθνή του απήχηση μέσα από αναρίθμητες περιοδείες των συνόλων του (της Όπερας, της Ορχήστρας και του Μπαλέτου) στη Δύση. Το γεγονός ότι τα λαμπερά εγκαίνια της δεύτερης σκηνής του Μαριίνσκι, γνωστής ως «Μαριίνσκι ΙΙ», το 2013 και δη ανήμερα των 60ών γενεθλίων του μαέστρου, απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα σημαντικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, είναι μία μόνον από τις πλέον πρόσφατες ενδείξεις της δυναμικής του Γκέργκιεφ.

Κάτοχος σημαντικών διακρίσεων και βραβείων εντός και εκτός Ρωσίας, ιδρυτής και διευθυντής επιτυχημένων φεστιβάλ, ο Γκέργκιεφ (ο οποίος από το 2015 αναλαμβάνει, παράλληλα πάντα με το Μαριίνσκι, τη θέση του βασικού αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Μονάχου) απολαμβάνει το στάτους εθνικού ήρωα στη χώρα του. Ωστόσο, οι πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και η στήριξη που παρέχει ανοιχτά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έχουν φέρει κατά καιρούς στο επίκεντρο επικρίσεων στη Δύση. Πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, συναυλίες του διακόπηκαν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο από μέλη ενώσεων οι οποίες υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχετικούς περιοριστικούς νόμους στη Ρωσία. Oι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον μαέστρο να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις οποίες εξέφραζε την αντίδρασή του σε κάθε είδους διακρίσεις. Τον Μάρτιο του 2014, ωστόσο, η υποστήριξη που εξέφρασε στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκάλεσε νέο γύρο επικρίσεων στο πρόσωπό του.

Τουλάτου Ισμα Μ., 8/9/2014 (tovima.gr)


Δείτε επίσης – Watch also

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.5 in E minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.6 in B minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

No comments:

Post a Comment