Livestream

Livestream
Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Concerto No.20 in D minor | Edward Elgar: Symphony No.2 in E flat major – Saleem Ashkar (photo), Detroit Symphony Orchestra, Nikolaj Znaider – Saturday, January 27, 2018, 08:00 PM EST (UTC-5) / Sunday, January 28, 2018, 03:00 AM EET (UTC+2) – Live on Livestream

Monday, April 20, 2015

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.6 in B minor, "Pathétique" – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Η τελευταία Συμφωνία και το κύκνειο άσμα του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Τη διηύθυνε ο ίδιος στην πρεμιέρα της, στις 28 Οκτωβρίου του 1893, εννέα ημέρες προτού πεθάνει. Είναι αφιερωμένη στον ανιψιό του, Βλάντιμιρ Ντάβιντοφ, στον οποίο είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Ο τίτλος «Παθητική» στα ρωσικά σημαίνει πάθος και ένταση συγκινήσεων και όχι παραίτηση, όπως δηλώνει ο γαλλικός τίτλος που επικράτησε. Για τον συνθέτη ήταν ο τρόπος για να «μιλήσει» για τον έρωτα, τη δύναμη της μοίρας και το θάνατο και να αποχαιρετίσει τη ζωή με μια απόπειρα κατάφασης, που όμως προδίδει τη μελαγχολική του φύση. Όντας τελειομανής, ο Τσαϊκόφσκι είχε πει πως ήταν το μόνο έργο του που τον είχε αφήσει πλήρως ικανοποιημένο μετά την ολοκλήρωσή του.

Τη Συμφωνία αρ. 6 σε Σι ελάσσονα, έργο 74 του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ερμηνεύει η Ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι υπό τη διεύθυνση ενός από τους κορυφαίους μαέστρους στον κόσμο, του Βαλέρι Γκέργκιεφ. Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση της συναυλίας από τον Andy Sommer, η οποία καθηλώνει και συναρπάζει τον θεατή, έγινε ζωντανά στη Σαλ Πλεγιέλ του Παρισιού, τον Ιανουάριο του 2010.

Το βίντεο αφαιρέθηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων – The video was removed for copyright reasons


Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

♪ Symphony No.6 in B minor, Op.74 "Pathétique" (1893)

i. Adagio – Allegro non troppo
ii. Allegro con grazia
iii. Presto: Allegro molto vivace
iv. Finale: Adagio lamentoso – Andante

The Mariinsky Theatre Orchestra
Διευθύνει ο Valery Gergiev

Salle Pleyel, Paris, January 2010 (Ιανουάριος 2010)

Σκηνοθεσία – Director: Andy Sommer

Βίντεο υψηλής ευκρίνειας με υψηλή ποιότητα ήχου
High definition video with high quality audio

(Full HD 1080p)

Δημοσιεύτηκε στο Youtube για λογαριασμό του Blog: Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής (Faces of Classical Music)


Βαλέρι Γκέργκιεφ: Ο «τσάρος του πόντιουμ»

Είναι γνωστός παγκοσμίως για τους «τρελούς», κυριολεκτικά, ρυθμούς στους οποίους κινείται. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον θέλουν στενό φίλο του προέδρου Πούτιν, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει πως μεταξύ τους υπάρχει, απλώς, αλληλοεκτίμηση. Απόλυτος κυρίαρχος του ιστορικού Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο διευθύνει με «σιδερένιο χέρι» τα τελευταία 26 χρόνια, διαγράφει παράλληλα μιαν εντυπωσιακή διαδρομή στη Δύση όπου, όχι σπάνια, το όνομά του βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων (και) για λόγους πέραν της μουσικής.

Ο λόγος για τον Βαλέρι Γκέργκιεφ. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος αρχιμουσικός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί έναν από τους διασημότερους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Γεννημένος στη Μόσχα στις 2 Μαΐου 1953, μεγάλωσε στον Καύκασο ενώ το γεγονός ότι έχασε τον πατέρα του – στρατιωτικό στο επάγγελμα – σε ηλικία 14 μόλις ετών τον επηρέασε ιδιαίτερα. Για τη συμβολή του στη μουσική ζωή της χώρας του μέσα από τη δουλειά του στο Μαριίνσκι, το οποίο ανέλαβε σε ηλικία 35 ετών, έχει χυθεί άπειρο μελάνι. Κυρίως για το γεγονός ότι όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει το θέατρο όρθιο στη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου που ακολούθησε την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κατόρθωσε και να διευρύνει τη διεθνή του απήχηση μέσα από αναρίθμητες περιοδείες των συνόλων του (της Όπερας, της Ορχήστρας και του Μπαλέτου) στη Δύση. Το γεγονός ότι τα λαμπερά εγκαίνια της δεύτερης σκηνής του Μαριίνσκι, γνωστής ως «Μαριίνσκι ΙΙ», το 2013 και δη ανήμερα των 60ών γενεθλίων του μαέστρου, απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα σημαντικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, είναι μία μόνον από τις πλέον πρόσφατες ενδείξεις της δυναμικής του Γκέργκιεφ.

Κάτοχος σημαντικών διακρίσεων και βραβείων εντός και εκτός Ρωσίας, ιδρυτής και διευθυντής επιτυχημένων φεστιβάλ, ο Γκέργκιεφ (ο οποίος από το 2015 αναλαμβάνει, παράλληλα πάντα με το Μαριίνσκι, τη θέση του βασικού αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Μονάχου) απολαμβάνει το στάτους εθνικού ήρωα στη χώρα του. Ωστόσο, οι πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και η στήριξη που παρέχει ανοιχτά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έχουν φέρει κατά καιρούς στο επίκεντρο επικρίσεων στη Δύση. Πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, συναυλίες του διακόπηκαν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο από μέλη ενώσεων οι οποίες υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχετικούς περιοριστικούς νόμους στη Ρωσία. Oι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον μαέστρο να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις οποίες εξέφραζε την αντίδρασή του σε κάθε είδους διακρίσεις. Τον Μάρτιο του 2014, ωστόσο, η υποστήριξη που εξέφρασε στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκάλεσε νέο γύρο επικρίσεων στο πρόσωπό του.

Τουλάτου Ισμα Μ., 8/9/2014 (tovima.gr)


Δείτε επίσης – Watch also

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.5 in E minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Symphony No.4 in F minor – Mariinsky Orchestra, Valery Gergiev (Full HD 1080p)

No comments:

Post a Comment