Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Monday, April 13, 2015

Sotiris Nicolas Kassos: Victricem Manum Tuam. Easter Hymn – Evita Chioti, Stefanos Giannopoulos, Sotiris Nicolas Kassos (Audio video)

Cecco del Caravaggio: The Resurrection, 1619/1620
Με την ευκαιρία των Εορτών του Πάσχα, εργαστήκαμε πάνω σε έναν λατινικό ύμνο, με πρωτότυπη σύνθεση του υποφαινόμενου και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο δεύτερο μέρος του τσελίστα Στέφανου Α. Γιαννόπουλου. Ο λόγος που επιλέχθηκε, η πρώτη εργασία μας να είναι ο συγκεκριμένος ύμνος, ήταν η άμεση σχέση του με την παραδοσιακή του θέση στην αναστάσιμη ακολουθία, προς το ιδιαίτερο διττό νόημα αυτού σε σχέση με την ομάδα μας.

Η αναφορά του αναστάσιμου, είναι βαρύνουσας σημασίας για το σύνολο των μουσικών και της μουσικής παιδείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρισκόμαστε ήδη από τον περασμένο αιώνα σε ένα μουσικό τέλμα, το οποίο φαίνεται να ξεπερνάμε μόλις την τελευταία δεκαετία. Το ευρύ κοινό, δικαίως αποκακρυσμένο από τους κόλπους της λόγιας μουσικής, αφού αυτή είχε γίνει ένα λιμάνι στενάχωρο, ακαδημαϊκής μονάχα ανακούφισης, πλέον φαίνεται να επιστρέφει με σταθερά βήματα ως πιστός ακροατής στο είδος.

Στο πλαίσιο αυτής της «ανάστασης» της λόγιας μουσικής, αναζητείται εκ νέου η εσωτερικότητα, μέσω της λιτότητας των γραμμών, η λεπτότητα των συναισθημάτων και η επιστροφή στην τροπικότητα. Στον δεδομένο ύμνο, σύμφωνα με τα κριτήρια της αισθαντικότητας, η φωνή της σοπράνο Εβίτας Χιώτη, έδωσε την απαραίτητα λιτή εκτέλεση, αφού απαιτείται καλοδουλεμένη φωνή για να αποδώσει έναν καθαρό τόνο, χωρίς στολίδια και βιμπράτο, όπου τα λάθη καλύπτονται.

Η φράση που έκανε τον ύμνο, ένα λόγιο συμβολικό κομμάτι, είναι η "Quia sapientia aperuit os mutum". Άραγε ποια σοφία είναι αυτή που ανοίγει το στόμα του μουγκού, ή καλύτερα αυτή που σπάει το του Πυθαγόρειου: «Ἂκουε, Ὃρα, Σίγα»; Σίγουρα για τον μουσικό που σπάει τη σιωπή του, είναι η βαθύτερη κατανόηση όλων των τεχνών των εννέα Μουσών, ώστε να αποκαλεστεί πραγματικά Μουσικός.

Σωτήρης Νικόλας ΚάσσοςSotiris Nicolas Kassos (b. 1989)

♪ Victricem Manum Tuam. Easter Hymn (2015)

Evita Chioti, soprano
Sotiris Nicolas Kassos, piano
Stefanos Giannopoulos, cello

Recorded in Zefxis Studios, 2015

(HD 1080p – Audio video)

«Το βίντεο έχει συγκροτηθεί από σπαράγματα άλλων βίντεο τα οποία βρέθηκαν στο YouTube και είναι ένα μη κερδοσκοπικό έργο για την προώθηση του σεβασμού στη Φύση και τη Δημιουργία.»

"The video was compiled from video scraps around YouTube and was a non profit project for the promotion of the idea of the respect to Nature and all creation."


Ο Σωτήρης Νικόλας Κάσσος είναι μουσικός και συνθέτης. Είναι τελειόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Την περίοδο 2009 έως 2011 ήταν συνεργάτης του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. Μουσικά έργα του και ποίησή του έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στα πλαίσια εκπομπής που οργάνωσε το Ε.Μ.Π, καθώς και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική και το μπαρόκ, αλλά εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα, όπως ο σεραϊσμός και το δωδεκάφθογγο σύστημα. Συνεργάζεται επίσης, με το μουσείο Μακρονήσου από το 2010. Γνωρίζει να παίζει πιάνο, φλάουτο, μπαρόκ φλάουτο με ράμφος, piccolο, σκωτσέζικη γκάιντα, tin whistles, harmonica, μαντολίνο και κλαρινέτο σε Eb. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Ουνέσκο και της Delian Society. Tιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2012.


Η Εβίτα Χιώτη, σοπράνο κολορατούρα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία με καθηγήτρια τη Νίνα Καλούτσα και έλαβε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί. Παράλληλα, σπούδασε βιολί, θεωρητικά και κλασικό χορό. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια κλασικού τραγουδιού με τους: Δημήτρη Τηλιακό, Michael Chance, Αναστάσιο Στρίκο, Ζανέτ Πηλoύ, Peter Svensson. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της Συμμετοχικής Όπερας του Ιδρύματος Θεοχαράκη υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της σοπράνο Κάτιας Πάσχου ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με την ομάδα λυρικών τραγουδιστών Oper(O) στην παρουσίαση του έργου "Lieder eines fahrenden Gesellen" του Γκούσταβ Μάλερ στο Μουσείο Μπενάκη. Έχει ερμηνεύσει άριες από τους ρόλους: Susanna, Pamina, Olympia, Blondchen, Gilda, Musetta κλπ. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση».
See also / Δείτε επίσης

Το ταξίδι της δυτικής αρμονίας. Μια αλληγορία. Του Σωτήρη Νικόλα Κάσσου

Sotiris Nicolas Kassos: Deisis – Jerax Ensemble, Cleopatra Dardali (Audio video)

Ήχος, Φως, Λόγος – Άννα Μορφίδου, Σωτήρης Νικόλας Κάσσος, Χάρης Τρασάνης – Athenaeum, 18/11/2015

No comments:

Post a Comment