Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Thursday, May 28, 2015

Johann Sebastian Bach: Works for Organ, Vol.5 – Marie-Claire Alain – Organ of the St Georgenkirche, Rötha (Audio video)

Κατασκευασμένο το 1721 από τον φημισμένο Γερμανό κατασκευαστή μουσικών οργάνων, Gottfried Silbermann, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Rötha θεωρείται ως ένα αληθινό θαύμα της περιόδου του Μπαρόκ. Πολλοί διάσημοι οργανίστες έχουν παίξει σε αυτό, όπως και ο ίδιος ο Φέλιξ Μέντελσον, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λειψία.


Η Marie-Claire Alain γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1926 στο Saint-Germain-en-Laye (ένα από τα πιο εύπορα προάστια του Παρισιού). Ο πατέρας της, Albert, όπως και οι δυο αδελφοί της, Jehan και Olivier ήταν επίσης οργανίστες. Ξεκίνησε να βοηθάει τον πατέρα της όταν εκείνος έπαιζε όργανο στην εκκλησία της ενορίας, στην ηλικία των έντεκα. Στο Ωδείο του Παρισιού, όπου τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία, σπούδασε με τον Marcel Dupré, τον Maurice Duruflé και αργότερα με τον Gaston Litaize. Στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό στη Γενεύη, το 1950, κέρδισε το δεύτερο βραβείο για εκκλησιαστικό όργανο. Δίδαξε στο Ωδείο της πόλης Rueil-Malmaison και κατόπιν στο Ωδείο του Παρισιού. Στους μαθητές της περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους μετέπειτα μεγάλους οργανίστες, όπως οι Cherry Rhodes, James M. Higdon Jr, George C. Baker, Robert Bates, Diane Bish, Guy Bovet, James David Christie, Monique Gendron, Gerre Hancock, Marcus Huxley, Wolfgang Karius, Jon Laukvik, Michael Matthes, Daniel Roth, Wolfgang Rübsam, Helga Schauerte, Dong-ill Shin, Martin Strohhäcker, Thomas Trotter, Kenneth Weir, Fritz Werner, Zsuzsa Elekes και άλλοι. Η Marie-Claire Alain είναι η οργανίστα με τις περισσότερες ηχογραφήσεις στην καριέρα της (περισσότερες από 260). Μεταξύ αυτών υπάρχουν τρεις καταγραφές όλων των έργων για όργανο του Μπαχ. Η τελευταία (απ' όπου και η παρούσα ηχογράφηση), περιλαμβάνει εγγραφές από το 1985 μέχρι το 1993. Μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1971, τον διαδέχθηκε στον ενοριακό ναό του Saint-Germain-en-Laye, όπου και υπηρέτησε ως οργανίστα επί σαράντα χρόνια. Παντρεύτηκε τον Jacques Gommier, το 1950, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Benoît και μία κόρη, την Aurélie. Ο σύζυγός της πέθανε το 1992. Μετά το θάνατο του γιου της το 2010, κατέρρευσε ψυχολογικά και αποσύρθηκε σε έναν οίκο ευγηρίας στο Pecq, ένα από τα δυτικά προάστια του Παρισιού, όπου στις 26 Φεβρουαρίου 2013 πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Gottfried Silbermann γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1683 στην Kleinbobritzsch (σήμερα αποτελεί μία συνοικία της μικρής πόλης Frauenstein στη Σαξονία) και ήταν ο μικρότερος γιος του ξυλουργού Michael Silbermann. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Frauenstein το 1685, όπου εκείνος έμαθε ξυλουργική. Την κατασκευή μουσικών οργάνων την έμαθε από τον αδελφό του στο Στρασβούργο, όπου εγκαταστάθηκε το 1702 και ήρθε σε επαφή με τη γαλλοαλσατική σχολή κατασκευής οργάνων, η οποία έδρευε εκεί. Επέστρεψε ως αρχιτεχνίτης στη Σαξονία το 1710, όπου ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δικό του εργαστήριο οργάνων στο Freiberg, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κατασκευή του εκκλησιαστικού οργάνου για τον καθεδρικό ναό της πόλης. Το όργανο αυτό ολοκληρώθηκε το 1714 και θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του. Στη ζωή του κέρδισε πολλές τιμές και απέκτησε ασυνήθιστα μεγάλο πλούτο για την εποχή του. Πέθανε στη Δρέσδη στις 4 Αυγούστου 1753, πιθανότατα από δηλητηρίαση από το κράμα κασσίτερου-μολύβδου με το οποίο δούλευε, ενώ κατασκεύαζε το όργανο στον καθεδρικό ναό (Hofkirche) της πόλης.

Η πόλη Rötha βρίσκεται στο κρατίδιο της Σαξονίας, 16 χιλιόμετρα νότια της Λειψίας, στη Γερμανία. Ο ρωμανικού ρυθμού ναός του Αγίου Γεωργίου στη Rötha χτίστηκε το 1140. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να διαθέτει δύο πύργους, μόνον ο βόρειος πύργος ολοκληρώθηκε τελικά. Το 1510 το ερειπωμένο ρωμανικό ιερό κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από άλλο, ύστερου γοτθικού ρυθμού. Τα αυθεντικά έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν το εσωτερικό του ναού αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισής του το 1970. Το διάσημο εκκλησιαστικό όργανο του Gottfried Silbermann εγκαταστάθηκε στον ναό το 1721, όταν το παλιό όργανο που υπήρχε, παρά τις πολλές απόπειρες να επισκευαστεί, δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο ναός ανακαινίστηκε πάλι το 2004, ωστόσο, καθώς διαπιστώθηκε ότι η φθορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από όση είχε αρχικά υπολογιστεί, μόνο ένα τμήμα του ναού στάθηκε τελικά δυνατόν να αποκατασταθεί.
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Works for Organ, Vol. 5

i. Prelude & Fugue in C minor, BWV 549

"Chorale Preludes"
ii. Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 709
iii. Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 706
iv. Erbarm dich mein, o Herre Gott, BWV 721
v. Wer nur den lieben Gott lässt walten, BWV 690
vi. Wer nur den lieben Gott laebt walten, BWV 691
vii. Christ lag in Todes Banden, BWV 695

viii. Prelude & Fugue in C minor, BWV 537

ix. Chorale Partita: Christ, der du bist der helle Tag, BWV 766

"Chorale Preludes"
x. (Fughetta super) Christum wir sollen loben schon, BWV 696
xi. (Fughetta super) Gelobet seist du, Jesu Christ, BWV 697
xii. (Fughetta super) Herr Christ, der einig Gottes Sohn, BWV 698
xiii. (Fughetta) Nun komm der Heiden Heiland, BWV 699
xiv. (Fughetta super) Vom Himmel hoch, da komm ich her, BWV 701
xv. (Fughetta super) Gottes Sohn ist kommen, BWV 703
xvi. (Fughetta super) Lob sei dem allmächtigen Gott, BWV 704
xvii. Vom Himmel hoch, da komm ich her, BWV 700

xviii. Fugue on a theme by Corelli, in B minor, BWV 579


"Chorale Preludes"

xix. (Fantasia super) Jesu, meine Freude, BWV 713
xx. In dich hab ich gehoffet, Herr, BWV 712

Marie-Claire Alain (1926-2013)

Organ of the St Georgenkirche, Rötha

(Gottfried Silbermann, built 1721)

St Georgenkirche, Rötha, Germany, July 1991 (Ιούλιος 1991)


Erato Disques, Warner Music UK Ltd


(HD 1080p – Audio video)St Georgenkirche, RöthaΔείτε επίσης – See also

Johann Sebastian Bach: Works for Organ, Vol.4 – Marie-Claire Alain – Organ of the St Georgenkirche, Rötha (Audio video)

Johann Sebastian Bach: Works for Organ, Vol.3 – Marie-Claire Alain – Große Orgel, Freiberger Dom (Audio video)


Johann Sebastian Bach: Works for Organ, Vol.2 – Marie-Claire Alain – Große Orgel, Freiberger Dom (Audio video)


Johann Sebastian Bach: Works for Organ, Vol.1 – Marie-Claire Alain, Organ of the Martinikerk (Audio video)


No comments:

Post a Comment