Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Saturday, June 27, 2015

Alexander Scriabin: Symphony No.1 in E major – Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Leif Segerstam (Audio video)

Γρηγόρης Σεμιτέκολο (1935-2014), Λάδι σε καμβά, 1970-1979
Ο Αλεξάντερ Σκριάμπιν ολοκλήρωσε την Πρώτη Συμφωνία του το 1900. Η εντύπωση που άφησε η πρώτη εκτέλεση δεν ήταν για τον Σκριάμπιν η αναμενόμενη, γεγονός που τον απογοήτευσε πολύ. Οι περισσότεροι σήμερα συμφωνούν πως το έργο δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής κυρίως λόγω των καινοτομιών που εισήγαγε ο Σκριάμπιν, με το συναρπαστικό μελωδικό και ρυθμικό του λεξιλόγιο, ακόμη και λόγω της τόλμης ή, και γιατί όχι, της έπαρσης που διαφαινόταν πίσω από τις υψηλές συνθετικές προθέσεις που εξέθετε ο 28χρονος συνθέτης, και όχι λόγω κάποιας ουσιαστικής αδυναμίας της Συμφωνίας.

Τη Συμφωνία αρ. 1 σε Μι μείζονα, έργο 26, του Αλεξάντερ Σκριάμπιν, ερμηνεύουν η Φιλαρμονική Χορωδία και η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Φινλανδού αρχιμουσικού Leif Segerstam. Συμπράττουν οι σολίστες Inger Blom (μεσόφωνος) και Lars Magnusson (τενόρος).


Το βίντεο αφαιρέθηκε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων – The video was removed for copyright reasons

Αλεξάντερ Σκριάμπιν, 100 χρόνια από το θάνατό του
Alexander Scriabin, 100 years after his death

Alexander Scriabin (1872-1915)

♪ Symphony No.1 in E major, Op.26 (1899-1900)

i. Lento
ii. Allegro dramatico
iii. Lento
iv. Vivace
v. Allegro
vi. Andante (with soloists and choir)

Inger Blom, mezzo-soprano
Lars Magnusson, tenor

Stockholm Philharmonic Choir
Royal Stockholm Philharmonic Orchestra

Μουσική διεύθυνση (Conductor): Leif Segerstam

Recorded at the Stockholm Concert Hall (Konserthuset), Sweden, in June 1991 (Ιούνιος 1991)

BIS Records

Painting: Grigoris Semitekolo (1935-2014), Oil on canvas, 1970-1979

(HD 1080p – Audio video)


Γρηγόρης Σεμιτέκολο: Λάδι σε καμβά, 1970-1979
Ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Μαθήτευσε πρώτα στο εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο, όπου το 1962 παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Η γνωριμία του με τον Γιάννη Χρήστου είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή του ως περφόρμερ στα έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη «Επίκυκλος» και «Αναπαράσταση ΙΙΙ – Ο Πιανίστας», που παρουσιάστηκαν το 1969 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση της Αθήνας και σε άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισε να οργανώνει χάπενινγκ με ζωντανή μουσική (το 1972 με τον συνθέτη Χρήστο Σφέτσα), ενώ από το 1974 εμφανίζονται στο έργο του τα χαρακτηριστικά ανθρώπινα ομοιώματα, οι λευκές άφυλες και ανέκφραστες «κούκλες», που έκτοτε συμμετέχουν σε πολλές δράσεις του, συχνά με σατιρικό περιεχόμενο και τελετουργικό ύφος.

Στη ζωγραφική του αναπτύσσει μία προσωπική γλώσσα, με εικόνες συμβολικών αντικειμένων ή αφαιρετικών μοτίβων, σε συνθέσεις ονειρικές, με υποβλητικά χρώματα και σκληρό φωτισμό, που δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό κλίμα.

Το 1985 παρουσίασε την περφόρμανς «Κοσμικό Ανατομείο», η οποία επαναλήφθηκε στο 5ο φεστιβάλ του Μοντιβιλιέ (1990) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1992), ενώ το 1993 κινηματογραφήθηκε από τον Βασίλη Βαφέα κι έγινε ταινία.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ). Ασχολήθηκε, επίσης, με τη σκηνογραφία, επιμελήθηκε μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες για την ηχητική επένδυση των έργων τους.

Το εικαστικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες συλλογές, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου «Λευτέρης Κανακάκης», στο Μουσείο Βορρέ και αλλού.

Ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 79 ετών. Σύζυγός του ήταν η γνωστή πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο.

Πηγή: sansimera.gr

Leif SegerstamΔείτε επίσης – See also

Alexander Scriabin: Prometheus (The Poem of Fire) – Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Love Derwinger, Leif Segerstam (Audio video)

No comments:

Post a Comment