Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Friday, January 08, 2016

Pierre Boulez (1925-2016) – In Memoriam

Pierre Boulez (Photo by Anna Meuer)
Pierre Boulez
(26 Μαρτίου 1925 - 5 Ιανουαρίου 2016 • March 26, 1925 - January 5, 2016)

In Memoriam

Πέθανε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι του στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, ο σπουδαίος Γάλλος μαέστρος, συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής, Πιέρ Μπουλέζ.

«Για όλους εκείνους που τον γνώρισαν και που μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη δημιουργική ενέργειά του, τις καλλιτεχνικές αξιώσεις του, τη διαθεσιμότητα και τη γενναιοδωρία του, η παρουσία του θα παραμείνει ζωντανή και ακατάσβεστη», αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Παρισιού.

«Ο Πιέρ Μπουλέζ συνέβαλε σε μια νέα, ριζική ανανέωση της κλασικής μουσικής τον 20ό αιώνα, με αποτέλεσμα να θεωρείται μία από τις κύριες μορφές της τα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρεται σε κείμενο των New York Times.

Γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1926 στο Μονμπριζόν, στην κεντρική Γαλλία, ο Πιερ Μπουλέζ παρακολούθησε στο Ωδείο του Παρισιού μαθήματα από τον Ολιβιέ Μεσιάν, ο οποίος θα επηρεάσει τα πρώτα του έργα.

Μυηθείς από τον Ρενέ Λάιμποβιτς στον δωδεκαφθογγισμό (μέθοδος μουσικής σύνθεσης που στοχεύει στην οργάνωση της ατονικότητας μέσω της χρήσης μίας επιλεγόμενης διαδοχής των δώδεκα φθόγγων του δυτικού συγκερασμένου μουσικού συστήματος), αυτός ο ερωτευμένος με τα μαθηματικά θα επιβληθεί γρήγορα ως μία από τις προσωπικότητες της μουσικής πρωτοπορίας μαζί με τους συγχρόνους του, Κάρλχαϊντς Στοκχάουζεν, Λουτσιάνο Μπέριο, Γκιέργκι Λίγκετι και Λουίτζι Νόνο.

Ο Πιέρ Μπουλέζ ανέπτυξε μια μουσική που προερχόταν από τον σειραϊσμό (σύστημα σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία των μουσικών παραγόντων – τονικό ύψος, ρυθμός, δυναμική και ηχόχρωμα – καθορίζεται με βάση αριθμητικές σχέσεις, αναλογίες ή άλλους μαθηματικούς υπολογισμούς) της Δεύτερης Σχολής της Βιένης (Άρνολντ Σένμπεργκ και Άντον Βέμπερν, κυρίως). Κατόρθωσε να ανανεώσει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής, ερμηνεύοντας τόσο τους ρομαντικούς, όπως ο Ρίχαρντ Βάγκνερ και ο Γκούσταβ Μάλερ, αλλά και τους νεότερους κλασικούς, όπως ο Κλωντ Ντεμπυσσύ και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Περιζήτητος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διηύθυνε, πάντα χωρίς μπαγκέτα, την Ορχήστρα του Κλίβελαντ (1967-1972), τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (1971-1975) και τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης (1971-1977).

Ο Πιερ Μπουλέζ συμμετείχε επίσης σε μνημειώδεις παραγωγές όπερας όπως η τετραλογία «Το Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ για το Φεστιβάλ Βάγκνερ του Μπαϊρόιτ (1976-1980) και η πρώτη ολοκληρωμένη εκδοχή της «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ στο Παλέ Γκαρνιέ στο Παρίσι (1970).

Εξοργισμένος με τη συντηρητική στάση του γαλλικού μουσικού κόσμου, αυτοεξορίστηκε στο Μπάντεν-Μπάντεν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Επέστρεψε στη Γαλλία μόλις το 1974, όταν ο τότε πρόεδρος Ζορζ Πομπιντού του ζήτησε να ιδρύσει στο Παρίσι το Ινστιτούτο Μουσικής Έρευνας και Συνεργασίας (IRCAM), ένα από τα πιο πρωτοποριακά ηλεκτρονικά στούντιο στον κόσμο. Ο Μπουλέζ υπήρξε επίσης ο ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης συνόλου Ensemble Intercontemporain, το οποίο είχε στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δωματίου. Το 1975, εξελέγη Καθηγητής του Collège de France.

Η εργογραφία του περιλαμβάνει περίπου τριάντα έργα, μεταξύ των οποίων τα "Le Visage Nuptial" (1947-1950), "Le Marteau sans Maître" (1953-1954), "Pli selon Pli, Portrait de Mallarmé" (1957-1962) και "Répons" (1981-1985).


Pierre Boulez, the French composer and conductor, died on January 5, 2016. He was 90. Boulez was born in 1925 in Montbrison, France. He first studied mathematics, then music at the Paris Conservatory (CNSM), where his teachers included Olivier Messiaen and René Leibowitz. In 1954, with the support of Jean-Louis Barrault, he founded the Domaine musical in Paris – one of the first concert series dedicated entirely to the performance of modern music – and remained their director until 1967. Boulez began his conducting career in 1958 with the Südwestfunk Orchestra in Baden-Baden, Germany. From 1960 to 1962 he taught composition at the Music Academy in Basel. As a composer, conductor and teacher, Pierre Boulez has made a decisive contribution to the development of music in the 20th century and inspired generations of young musicians with his pioneering spirit. His recordings have earned him a total of 26 Grammys and vast numbers of other prestigious awards.

Source: deutschegrammophon.com

No comments:

Post a Comment