Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Concerto No.20 in D minor | Edward Elgar: Symphony No.2 in E flat major – Saleem Ashkar (photo), Detroit Symphony Orchestra, Nikolaj Znaider – Saturday, January 27, 2018, 08:00 PM EST (UTC-5) / Sunday, January 28, 2018, 03:00 AM EET (UTC+2) – Live on Livestream

Friday, March 25, 2016

Johann Sebastian Bach: St Matthew Passion, BWV 244 – Orquesta Sinfónica de Galicia, Ton Koopman (2015, HD 1080p)

Υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Ολλανδού οργανίστα, τσεμπαλίστα, σπουδαίου μελετητή της μπαρόκ μουσικής, ιδίως του Μπαχ, ιδρυτή του διάσημου μουσικού συνόλου Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, και ηγετικής μορφής του «κινήματος» της ιστορικά τεκμηριωμένης μουσικής εκτέλεσης, Ton Koopman, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της Γαλικίας ερμηνεύουν τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Συμπράττουν η Κουβανή υψίφωνος Yetzabel Arias Fernández, ο Ολλανδός κόντρα-τενόρος Maarten Engeltjes, ο Γερμανός τενόρος Tilman Lichdi και ο Ολλανδός βαρύτονος Jasper Schweppe. Η συναυλία δόθηκε στο Palacio de la Ópera, στην πόλη Α Κορούνια της Ισπανίας, στις 8 Μαΐου 2015.

Τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλοπρεπέστερα έργα της δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής. Ο ακριβής τίτλος του έργου είναι "Passio D. N. J. C. secundum Matthaeum". Το κείμενο είναι γραμμένο σε γερμανική γλώσσα και περιέχει τα κείμενα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, που αφορούν στο Θείο Πάθος (κεφάλαια 26 και 27), χορικά (choral) της προτεσταντικής εκκλησίας (ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται ήδη από τον 16ο αι.), καθώς και ποιητικά κείμενα του Christian Friedrich Henrichi, επονομαζόμενου Piccander. Το έργο γράφτηκε στη Λειψία όταν ο Μπαχ ζούσε και εργαζόταν εκεί έχοντας τη θέση του κάντορα στην εκκλησία του Αγίου Θωμά. Η πρώτη γραφή του έργου χρονολογείται από το 1727, υπάρχουν όμως αλλαγές και βελτιώσεις που έγιναν τα έτη 1736, 1739 και 1745. Αρκετοί από τους μελετητές του έργου του Μπαχ διατυπώνουν την άποψη ότι τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» και η «Λειτουργία σε Σι ελάσσονα» αποτελούν τα κορυφαία έργα του συνθέτη.

Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε τη Μεγάλη Παρασκευή, 11 Απριλίου του 1727, στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία. Θεωρείται πολύ πιθανόν το έργο να παρουσιάστηκε ξανά ενόσω ζούσε ο συνθέτης. Μετά το θάνατό του, όμως, λησμονήθηκε από κοινό και μουσικούς, μέχρι την αναβίωσή του έναν αιώνα αργότερα από τον μόλις 21 ετών Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ. Ο Μέντελσον ανακάλυψε το χειρόγραφο του έργου σε βιβλιοθήκη του Βερολίνου και το παρουσίασε με τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Singakademie, στις 11 Μαρτίου του 1829. Η επιτυχία ήταν τεράστια και σηματοδότησε την αναβίωση και αναγνώριση του έργου του Μπαχ.

Ton Koopman

The St Matthew Passion is one of hundreds of sacred pieces Bach wrote during his long tenure as director of church music and cantor of the school at Thomaskirche. The story for the work was taken mostly from the Gospel According to Matthew, but the actual verses that Bach set to music were provided by several contemporary poets. His principal contributor was Christian Friedrich Henrici, a poet who wrote under the name of Picander and also supplied the text for Bach's secular Peasant Cantata (1742).

The St Matthew Passion is divided into two parts, and its performance takes somewhat less than three hours. The first part concerns Jesus Christ's betrayal, the Last Supper, and his prayers and arrest in Gethsemane. The second part presents the rest of the biblical story, including the Crucifixion, death, and burial of Christ. Throughout the work, there is more music for the four soloists – soprano, alto, tenor, and bass – than for the chorus. Often the chorus is called upon to present Bach's new settings of existing chorales. Most prominent of those is the chorus "O Haupt voll Blut und Wunden" ("O Sacred Head Now Wounded"), which stands as 54th of the 68 sections.

The soloist's parts are less solos than duets – not with each other but rather with performers drawn from the orchestra. The alto air "Buss und Reu" ("Guilt and Pain"; section 6) opens with a gently flowing flute line, and, even after the alto joins in, the flute remains prominent. That same effect happens in several other airs, sometimes with the singers receiving woodwind partners and sometimes viola da gamba and always further support from continuo parts. The soprano air "Ich will dir mein Herze schenken" ("I Will Thee My Heart Now Offer"; section 13) is distinct not only in that it matches the soprano with two oboes, rather than just one, but also in that it is the only genuinely cheerful section in the entire work.

The St Matthew Passion was performed several times during the composer's life, and a copy of its original manuscript exists in Bach's own handwriting. However, at his death in 1750, the St Matthew Passion, along with most Bach compositions, was forgotten. Nearly eight decades later the 20-year-old Felix Mendelssohn reintroduced the work when he conducted a 400-member chorus and a full orchestra in a 19th-century premiere at the Berlin Sing-Akadamie on March 11, 1829.

Source: Betsy Schwarm (

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

♪ St Matthew Passion / Matthäus-Passion, BWV 244 (1727)

Yetzabel Arias Fernández, soprano
Maarten Engeltjes, countertenor
Tilman Lichdi, tenor
Jasper Schweppe, baritone

Coro de la OSG / Choir of the OSG
Niños Cantores de la OSG / Singing Children of the OSG
Orquesta Sinfónica de Galicia / Symphony Orchestra of Galicia

Όργανο & Μουσική διεύθυνση (Organ & Conductor): Ton Koopman

Palacio de la Ópera, A Coruña, May 8, 2015 (8 Μαΐου 2015)

(HD 1080p)

Yetzabel Arias Fernández

Maarten Engeltjes

Tilman Lichdi

Jasper Schweppe

Niños Cantores de la OSG

Coro de la OSG

Περισσότερες φωτογραφίες / More photos

Δείτε επίσης – Watch also

Johann Sebastian Bach: St Matthew Passion, BWV 244 – Cappella Breda Boys, Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, Ton Koopman (HD 1080p)

Johann Sebastian Bach – A conversation on the "St Matthew Passion"

No comments:

Post a Comment