Jakub Józef Orliński

Jakub Józef Orliński
Jakub Józef Orliński, countertenor. Photo by M. Sharkey

Sunday, April 17, 2016

Σωτήρης Νικόλας Κάσσος: Η Μυστική Άνοιξη – Εβίτα Χιώτη, Σύνολο Ιέραξ – GiocondArt Cafe, 23/04/2016

Η ανθρωπότητα έχει σημαδευτεί από την μυσταγωγία της Ανοίξεως. Όλη η Φύση, φαίνεται να συμμετέχει σε ένα δρώμενο, το οποίο ο άνθρωπος, αν και μέρος του, δύναται να το παρακολουθήσει ως θεατής. Δυνάμεις, περίεργες και άλλες ενεργές, ξυπνάνε και ταλαντεύουν υπάρξεις και οντότητες, οι οποίες αναγεννώνται ή πλέκονται σε ένα ερωτικό δίχτυ, γεμάτο μυρωδιές, άνθιση και ένωση με την Ουσία.

Όποια οντότητα έχει τα βασικά μέρη της ψυχής, παρασύρεται ανίκανη να αντισταθεί σε αυτή την μύηση, με την ελπίδα της ανάστασης. Όπως μια φυγή του Μπαχ, η οποία θα μπορούσε να συνεχίζεται αιώνια, έτσι και η συνεχής αναγέννηση, σε μια χειμαρρώδη ροή, γίνεται φανερή την Άνοιξη.

Είναι το θείο δράμα του θανάτου και της ανάστασης, το οποίο εν κρυπτώ διαδραματίζεται και στο σύμπαν της μουσικής. Κάθε πράξη, κάθε αρχή μελωδίας, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας οντότητας, η εξέλιξη της οποίας συμβαίνει στον χρόνο που της έχει δοθεί. Ο θάνατος αυτής, θα επέλθει όταν η έκθεσή της ολοκληρωθεί, και η σιωπή ακουστεί. Όταν αναγεννηθεί κάποια στιγμή, το εάν θα είναι η ίδια, ή κάποια που της μοιάζει, εξαρτάται μονάχα από την ίδια τη φύση της. Η εσωτερική μουσική αποδίδει το άχρονο της κάθε αναγέννησης, το οποίο απλώς Είναι, αποφεύγοντας την κατηγοριοποίησή της σε εφήμερα μουσικά ρεύματα.

Οι συνθέτες οι οποίοι είχαν αυτή την αποκάλυψη, ανέκαθεν αναζητούσαν τέτοιες μελωδίες, τις οποίες είτε δίνανε ατόφιες στην ανθρωπότητα είτε τις επεξεργαζόντουσαν συμφώνως προς το ρεύμα της εποχής τους – που όμως η άχρονη φύση της βασικής ιδέας είναι ικανή να υπερισχύσει του εφήμερου ρεύματος. Όταν ο πυρήνας πληροί τις προδιαγραφές του άχρονου, θαύματα σαν αυτά της Ανοίξεως δύναται να συμβούν. Ο μελωδικός σπόρος, ο οποίος φυτεύτηκε στα έγκατα του μυαλού του συνθέτη σε κάποιο χειμώνα σιγής, αρχίζει να βλασταίνει και τελικά γεννά με τις κατάλληλες διεργασίες, όταν δοθεί στους μουσικούς – με παρτιούρα ή χωρίς. Ο συνουσιασμός των μουσικών και της μουσικής ιδέας είναι η αρχή. Όταν συμμετάσχει και ο ακροατής – ή αλλιώς, ο όρος του παρατηρητή κατά την κβαντική φυσική –, τότε το μυστήριο τελείται. Έως ότου πέσει η Σιγή. Έως ότου ένας νέος μουσικός σπόρος φυτευτεί.

Σωτήρης Νικόλας Κάσσος, συνθέτηςMusic is sacred... That is divine by nature and religious by practice. In music we are confronted by death. Each rest signifies the death of an idea, the instant destruction of a creature once created by the musician and never again to Be. For if any of its incarnations are to Be, none of them will ever match the other.

Sotiris Nicolas Kassos, composerΟ συνθέτης Σωτήρης Νικόλας Κάσσος παρουσιάζει το Σύνολο Ιέραξ, σε μια συναυλία «για την μυσταγωγία της Ανοίξεως».

Ερμηνεύει η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη

Σύνολο Ιέραξ:
Στέφανος Α. Γιαννόπουλος, βιολοντσέλο
Χρήστος Δαλιάνης, βιολί
Ίωνας Κουρμπανάς, βιολί
Σοφία Ροσμαράκη, πιάνο

Σάββατο 23 Απριλίου 2016,  20:30
GiocondArt Cafe
Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άνω Ιλίσια, Αθήνα
Κρατήσεις: 2155014291

Σωτήρης Νικόλας Κάσσος: Official Site
See also / Δείτε επίσης

Το ταξίδι της δυτικής αρμονίας. Μια αλληγορία. Του Σωτήρη Νικόλα Κάσσου

Sotiris Nicolas Kassos: Deisis – Jerax Ensemble, Cleopatra Dardali (Audio video)

Sotiris Nicolas Kassos: Victricem Manum Tuam. Easter Hymn – Evita Chioti, Stefanos Giannopoulos, Sotiris Nicolas Kassos (Audio video)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.