Sofia Gubaidulina, composer

Sofia Gubaidulina, composer
Sofia Gubaidulina

Tuesday, July 26, 2016

Τα κωλόπαιδα της Πλατείας Συντάγματος

Φωτογραφία: iefimerida.gr
Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τα «παιδιά», άτομα κυρίως από 15 έως 25 χρόνων, τα οποία, «εξαιτίας της ελλιπούς αγωγής και μόρφωσης, που λαμβάνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και το σχολείο τους, και της κρίσης αξιών και ιδανικών, όπως και της έλλειψης ενός κοινού οράματος, που μαστίζουν την εποχή μας», πλημμυρίζουν καθημερινά – περισσότερο μετά το απόγευμα – την Πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να συμμετάσχουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τους στο παιχνίδι Pokémon Go που σημειώνει τεράστια επιτυχία σε όλες τις χώρες όπου έχει κυκλοφορήσει.


Φωτογραφία: iefimerida.gr
Τι είναι το Pokémon Go

Το Pokémon Go δεν είναι παρά μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για έξυπνες συσκευές, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία των παικτών. Η ιδέα του παιχνιδιού συνελήφθη το 2014 από τον Satoru Iwata της Nintendo και του Tsunekazu Ishihara της The Pokémon Company, ως ένα πρωταπριλιάτικο αστείο σε συνεργασία με την Google, και το οποίο ονομάστηκε Pokémon Challenge. Αναπτύχθηκε από την Niantic, ενώ εκδόθηκε από την εταιρεία The Pokémon Company ως μέρος της σειράς Pokémon. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 για συσκευές iOS και Android. Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να πιάνουν, να μονομαχούν και να προπονούν εικονικά πλάσματα, τα οποία ονομάζονται Pokémon, και τα οποία εμφανίζονται μέσω ενός ειδικού λογισμικού στην οθόνη, η οποία αποτυπώνει μέσω κάμερας τον πραγματικό κόσμο. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS και την κάμερα της συμβατής συσκευής. Οι παίκτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να τραβήξουν φωτογραφίες του Pokémon που αντιμετωπίζουν είτε με τη λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας είτε χωρίς αυτή, χρησιμοποιώντας την κάμερα της συσκευής τους. Το τελευταίο θέτει ευθέως ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φωτογραφίζουν ή να βιντεοσκοπούν τον οποιονδήποτε, μη γνωρίζοντας κανείς πού μπορεί να καταλήξουν όλες αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο. Ύβρις απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχει χαρακτηριστεί επίσης το συγκεκριμένο παιχνίδι, εξαιτίας του γεγονότος ότι η εμφάνιση των πλασμάτων του Pokémon Go είναι αυξημένη σε τόπους όπως το Άουσβιτς (στα κρεματόρια πιο συγκεκριμένα) και στα Μουσεία του Ολοκαυτώματος. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι, λόγω της προσήλωσης που η εφαρμογή απαιτεί από τους παίκτες, από τις πρώτες κιόλας ώρες κυκλοφορίας του παιχνιδιού έχουν αναφερθεί αμέτρητα ατυχήματα στους δρόμους, βουτιές στο κενό, ληστείες, μέχρι απαγωγές και δολοφονίες (η πιο πρόσφατη στη Γουατεμάλα).

Φωτογραφία: iefimerida.gr


Πίσω στην Πλατεία Συντάγματος

Σε μια χώρα που καταρρέει, με ποσοστά ανεργίας και φτώχειας τα οποία προκαλούν ίλιγγο, με την κοινωνία ρημαγμένη, τη δημοκρατία καταρρακωμένη και τους δημοκρατικούς θεσμούς πιο απαξιωμένους από ποτέ, σε μια χώρα-φάρσα όπως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η εικόνα εκατοντάδων νέων που κοιτάζουν μόνο τα κινητά τους τηλέφωνα, με έκδηλη την αγωνία στο βλέμμα τους, που συνεννοούνται με κοφτές κωδικοποιημένες φράσεις, εντελώς χαμένοι στον «κόσμο τους» που κάθε άλλο παρά είναι στην πραγματικότητα ο δικός τους κόσμος, η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς αποκαλυπτική για τη σημερινή κατάντια της ελληνικής νεολαίας· κυρίως είναι απελπιστικά απογοητευτική για το μέλλον αυτού του τόπου.

Το να κυνηγάς ψηφιακά ζωάκια σε πραγματικούς δημόσιους χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική σου σωματική ακεραιότητα αλλά και των άλλων, τι διαφορετικό μαρτυρά εκτός από βλακεία και πλήρη ανευθυνότητα; Το να προσπαθείς να πιάσεις το Πόκεμον που ξεπηδά πίσω από τον άστεγο που κείτεται στο πεζοδρόμιο ή τον φουκαρά που βρίσκεται χωμένος μέσα στον κάδο απορριμάτων ψάχνοντας για οτιδήποτε χρήσιμο στον ίδιο, αποτελεί αλητεία και αδιαντροπιά. Κι αυτά δεν σε κάνουν ξεχωριστό ούτε πιο μάγκα από τους άλλους: σε κάνουν, απλώς, κωλόπαιδο.

Σε κάνουν, επίσης, άξιο συνεχιστή των γονιών σου που στήριξαν, τις τελευταίες δεκαετίες και πιθανότατα να στηρίζουν ακόμη, το άθλιο πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε τη χώρα και, παρόλο που ψυχορραγεί πλέον, συνεχίζει να την καταστρέφει.

Σε αυτήν εδώ τη χώρα, η οποία το μόνο που παράγει σε αφθονία είναι άτομα χωρίς παιδεία, ατάλαντα, παχύσαρκα και νωθρά, έχεις αρχίσει ήδη να θέτεις τις βάσεις για μιαν εξασφαλισμένη σταδιοδρομία.

Ως κωλόπαιδο, έναν μόνο κίνδυνο διατρέχεις: να διαβάσεις κάποτε στην οθόνη του πανάκριβου κινητού τηλεφώνου σου, τη φράση "The Game is Over".

Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής

Φωτογραφία: altsantiri.gr
Δείτε επίσης – See also

Βρίζοντας αποχωρούν οι θεατές από το Φεστιβάλ Αθηνών 2016

Τι επιλέγουμε και τι αποφεύγουμε αυτό το καλοκαίρι

Britain is again an independent state

Η κλασική μουσική βελτιώνει τη νοητική ανάπλαση των παιδιών

No comments:

Post a Comment